ТАКО ТО РАДЕ УСТАШЕ: Награђивани балетан не сме да буде директор, јер је РОЂЕН У БЕОГРАДУ и прича ЕКАВИЦОМ

Иван Лео Лемо, познати хрватски позоришни редитељ, иако одабран од Позоришног већа ХНК Сплит за новог управника, неће данас бити на седници Градског већа Сплита јер већници о његовом именовању неће ни гласати. Највећа препрека томе је та што он жели да за директора балета постави Леа Мујића, који је рођен у Београду.

 

 

                     Лео Мујић

 

Актуелна власт предвођена Андром Крстуловићем Опаром и његовим партнером Жељком Керумом наумила је најпре да постави нове чланове Позоришног већа, па онда ваљда поново расписати конкурс за новог управника, пише “Индеџ.хр”.

Лемо је био једини кандидат за управника, а пре саме кандидатуре имао је и разговоре с представницима власти. Чим су га изабрали, најавио је реалну могућност да од његовог избора не буде ништа, јер га уцењују да не постави своје људе за директоре драме, опере и балета него да ту пружи отворене руке политичарима да постављају кадрове. Керум инсистира да директор опере буде његов већник Јуре Бучевић, али то није једини проблем.

Премда се већ чуло по кулоарима да је власти пре свега проблематичан Лемин директор балета Лео Мујић, и то због “екавице”, у опширнијем одговору МОСТ-овом већнику Јосипу Маркотићу који се запитао због чега би Лемо био најбоље решење за сплитски ХНК, несуђени управник открио је да су ствари још горе.

– И није само директор опере у питању. Заправо, мени је пара почела излазити на уши када ми је поручено да ми не може Србин бити директор балета. Ево, пишем овај цитат згрожен над самим собом што и овај детаљ морам учинити јавним, али то ми је био окидач. Уопште није важно што је дотични потенцијални директор балета Хрват рођен у Београду, хрватски држављанин и вишеструки добитник највећих награда хрватског глумишта, већ је важно да се на такав начин не сме разговарати – написао је Лемо Далматинском порталу у одговору на Маркотићево размишљање о његовој кандидатури.

Лео Мујић је иначе, познати светски балетан, а један видео снимак му је донео регионалну славу и међу онима који не прате балет.

 

– Није гужва, него катастрофа – ‘Шта је ово Мад Маџ’?! Уведите вињете, на што личи ово, право иживљавање – коментарисао је пре две године гужве у у саобраћају у Хрватској. Изјава је послала прави хит на интернету и друштвеним мрежама.

 

 

ИЗВОР: Индекс.хр, Блиц