Тако је говорио о цивилизацији Емил Сиоран!

Овако је шездесетих година прошлога века писао философ Емил Сиоран:

 

Баш као што се писац погођен и загађен славом упиње да је прошири на оне који су остали вен њеног домашаја, тако се и и цивилизовани човек, жртва пренадражене свести, бори да њене страхоте пренесе народима који се одупиру овим мрцварењима. Како прихватити а они одбијају расцепљеност од сопства која њега сатире и изједа, дa су према њој равнодушни и да је одбацују?

Не занемарујући ниједну вештину којом располаже да би их поколебао, да би их навео да му наликују и пређу исту калварију, он ће их мамити својом цивлизацијом, чији ће их сјај коначно заслепити, онемогућавајући им да разлуче оном што би у њој могло бити добро од оног што је зло. А они ће опонашати само њене штетне стране, све што од ње чини складну и методичну несрећу. Јесу ли све дотле били безопасни и питоми?

Убудуће ће желети да буду јаки и опасни, на велико задовољство свог доброчинитеља, свесни да ће они заиста, по његовом примеру, бити јаки и опасни. Они ће се дакле за њих заинтересовати и „помагати“ им. Какво олакшање посматрати их док се заплићу у исте проблеме као и он и крећу ка истој судбини! Све што је желео било је да од њих направи компликоване, опседнуте, растројене типове. Умирује га и испуњава лагодношћу њихова младалачка страст према алатки и раскоши, према лажима технике: још осуђеника, непредвиђених другова у несрећи, који су кадри да им помогну, да преузму не себе део терета који га уништава или бар да понесу један исто тако тежак  као што је његов. Ово он назива „промоцијом, напретком“, речју добро изабраном  да прикрије  и његову перфидност  и његове ране. (Пад у време, С. Карловци-Нови Сад 2008, стр. 27-28)

Пост скриптум: Да подсетим невладине (надам се не наше владе) сподобе ко је Сиоран нема смисла. Они знају… али су заборавили да је умро 1955. па не могу да му пишу. Да протестују, да га каменују, ставе на листу за одстрел, бомбардују као телевизије у Србију, да их ставе на западњачку, демократску црну листу медија као Планету и Russia today. Штета!

 

Раде-Божовић

За заборавне изабрао Раде Божовић

 

ИЗВОР: Центар академске речи