СВИ СРПСКИ МАНАСТИРИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ – јединствена туристичка понуда Деспотовца

  • Манастири Србије у Парку макета јединствена су туристичка понуда, не само општине Деспотовац, већ и целе Србије

 

 

Налази се на излазу из Деспотовца према Ресавској пећини, са леве стране регионалног пута. Средњовековни српски манастири израђени у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини стална су поставка.

Погледом на макете добија се савршена представа српских цркава у реалности. Ево интересантне приче о њиховом творцу!

Бивши рудар Миленко Илић узео је отпремнину из рудника “Рембас” 2005. године и целокупну уштеђевину уложио у изградњу Парка минијатура најзначајнијих грађевина у Србији. Парк је отворен 2009. године и до данас од априла до новембра има свакодневне посетиоце из читавог света, не само из Србије.

Ту су минијатуре манастира: Манасије, Раванице, Горњака, Љубостиње, Каленића, Лазарице, Жиче, Студенице, Петрове цркве, Грачанице, Богородице Љевишке, Високих Дечана, Милешеве стаће, Пећке патријаршије… па чак и руских манастира.

Овим пројектом пружа могућност свим Србима и људима из читавог света који нису обишли све храмове у Србији да овде, на једном месту, могу то да учине и уживају у њиховој лепоти.

Музеј – парк је затворен само зими. Ево кад га можете посетити:

Парк је отворен за посетиоце у периоду од 1. априла до 1. новембра сваке године, са радним временом од 10:00 до 19:00 часова. Цена улазнице је 150 динара за индивидуалне посетиоце, а 100 динара за организоване групне посете.

Обезбеђен је паркинг, а у склопу парка ради кафе – бар са безалкохолним пићима.

 

ИЗВОР: Опанак, Новости