СВИ СЛОВЕНИ СУ СРБИ

Пише: Хаџи Драгиша Шоћ

У једном рукопису из Минхена из 1837. год. пише: “Србско царство је било толико велико да су из њега произишли сви словенски народи.”

И сами Словени тврде да своје порекло воде од Срба. Осим овога има још безброј доказа да је Срби најстарије име Словена.

Тако Јосиф Шафарик у свом дјелу “Словенске старине” наводи да је Срб прастаро име Словена.

Велтман, руски историчар, сматра да су малоруси Словени, а запорошки и донски козаци Срби!

Лужички Срби кажу да се под именом Сораб, или Срб, подразумјева најбоље и најљепше и најразборитије у роду!

Јосиф Добровски, отац Славистике сматра да су се у прастарим временима сви Словени називали Срби.

Наравно, кроз вјекове, многи историчари називали су их разним именима!  Херодот их је звао Трачанима, а Хрват Тома Маретић, лингвиста, је тврдио да је Трачани заправо погрчени облик од Рашани.

И Фрањо Рачки, каноник, је тврдио да су се у почетку сви Словени називали Срби, то јест рођаци. А Њемци су их називали Венди или Вендети, говорио је Рачки.

Венемијан Калајн, Мађар, тврдио је да су сви Словени сабраћа, Сораби, Сорби, Срби.

Грегор Крек, професор у Грацу написао је : “Име Срби, које је некад означавало сав словенски род се све више ограничавало, те данас представља име само двије области, Лужички Срби и јужнословенско племе Срби”.

Француз Дифрен Диканж набраја 141 владара Рашке и наводи вријеме владавине, па тек онда као 142 именује Стефана НемањуРино де Самори тврди да се за владара Илирије, још прије римљана каже да је био краљ Срба.

Наравно, за све ове тврдње, ови и многи други научници налазе упориште код Античких историчара и филозофа. Тако код старих Персијанаца ријеч Сарб, значи глава, а код Јевреја, Арабљана и Халдејаца, под ријеч Срб, подразумјева се непокоран јунак и слободан човјек.

Плиније помиње ријеч Серби, Прокопије Спори, а Птоломеј каже Сирби, Хелмохолд Сораби, Нестор Часни Кијевски каже Сереб, помиње се још много варијација као; Сирви, Сорби, Соави, Сарби и још доста тога!

Платон тврди да су прастари Пелазги Срби и да говоре србски. По тврдњама Херодота, сви Трачани, Скити, Венди, Трибали и ИЛИРИ су Срби!

Тацит је још одређенији и каже да су Срби становници Сарматије, Венди или Лужички Срби су житељи Норцијума, Рашани Рашке, Раци Рације, Панонци Панпоније, Далмати Далмације, Дачани Дакије, Илири Илирикума, Мези Мезије и истиче да су сви они Срби.

Чак и Kинези 1600. године прије нове ере кроз Хју Јуа, пограничног гувернера кажу : “Срби су нас нападали тридесет пута од….”

Исто тако Цај Јун каже да откако су побјегли Хуни, Срби се осилише и завладаше земљама њиховим”.

О Њемцу Шпануту сам већ писао и његовим открићима србских гробаља на подручју Шпаније, Португалије и Бретање и то око три хиљаде година прије Христоса!

У најстаријим халдејским, асирским и мисирским рукописима и каменим споменицима који су стари око пет хиљада година помиње се име Србин.

Сипријан Робер, Француз, Србе доњег Дунава зове Прото-Срби, тврдећи да су ту прије Мојсија. Прокопије тврди да су Венди и Срби два имена истог народа, а пољски научници су утврдили присусутво Срба на обалама Балтика око 2000 година прије нове ере.

Настављамо, наравно…. Читаћемо се…

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће “Јерусалим” из Бара)

 

ИЗВОР: barskiportal.com