СВЕТ МЕЊА МИШЉЕЊЕ И ПРИЗНАЈЕ: Косово није држава! ЕУЛЕКС ничему не служи!

Осам година од проглашења независности, очекује се да ће Косово доживети највећи пораз у настојањима да се легитимише као држава, пише приштинска Газета Блиц.

Како наводе, планирано је јачање улоге УНМИК-а.

Дипломатски извори из Њујорка су за РТВ Дукађин рекли да надлежни комитети Генералне скупштине УН усвајају план за реорганизацију УНМИК-а, која обухвата и враћање УНМИК-у надлежности које је предао Еулексу када је европска мисија стационирана на Косову.

На тај начин, преноси Газета Блиц, план који је до сада прошао више комитета и у априлу или мају требало би да прође и буџетску комисију, омогућиће да од јуна УНМИК формира Дирекцију за владавину закона и корективне службе.

Исти извори су објаснили да то подразумева и одузимање овлашћења Еулексу из области владавине закона, али не обавезно и укидање ове европске мисије, јер би у процесу реконструкције могао да задржи саветодавна и менторска овлашћења везана за косовске институције.

Премијер Иса Мустафа, министри спољних послова Хашим Тачи, унутрашњих послова Скендер Хусени и за правосуђе Хајредин Кучи су са тим упознати, али до сада нису ништа рекли у јавности, пише лист.

Док косовске институције ћуте, мисија УНМИК на Косову је прошле недеље узела нове просторије за смештај особља, наводи се и оцењује да би “поновно јачање УНМИК-а подразумевало значајно слабљење државности Косова и успостављање новог правног поретка”.

 

 

ИЗВОР: Интермагазин