ШВЕДСКИ ПОЛИТИЧАР: Муслимани нису баш 100 одсто људи

Мартин Стрид из партије Шведске демократе (СД) изазвао је велику буру у тој земљи изјавом да муслимани нису у потпуности људи, преноси РТ.

Стрид је на националној конференцији странке рекао да постоји скала људскости од 1 до 100, али да муслимани нису 100 одсто људи.

 

 

“На једном крају те скале ви сте 100 посто људи, особе, и све што је део тог концепта. Са друге стране ви сте 100% мухамеданци. Сви муслимани су негде на тој скали. Уколико сте бивши муслиман, прешли сте велики део пута ка томе да у потпуности постанете човек“, рекао је Стрид.

Осим тога, он је навео да жели да “ослободи муслимане од Ислама“, као и да су борци Исламске државе „100% мухамеданци“.

Његов говор снимила је шведска телевизија СВД, а потом је завршио на интернету. РТ истиче да је говор шведског политичара тако завршио у Фејсбук групи “Нисам расиста, али…“

Иначе, СД се убрзо дистанцирала од Стридових коментара, а високи званичници партије означили су говор као “расистички“ и најавили да ће Стрид бити избачен из партије.

“Можда је реч о најгорем коментару који сам икада чуо у том контексту“, рекао је лидер странке Јими Окесон.

Стрид се потом извинио због својих коментара, наводећи да “се изразио веома неспретно“: “Познајем много муслимана, и са многима од њих сам добар пријатељ. Људи су људи, наравно“.

Шведске демократе су партија екстремне деснице коју су медији до сада описивали као популистичку и антиимигрантску.

Иначе, партија је основана 1988. године и вуче корене фашизма, а била је и део покрета за супремацију беле расе крајем осамдесетих година прошлог века. Међу оснивачима партије је више оних који су јавно изразили подршку нацизму.