СВЕ ВРЕМЕ СУ ВАС УЧИЛИ ПОГРЕШНО: Андрић јесте добио Нобела, али не за дело На Дрини ћуприја!

Иво Андрић био је српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије. На данашњи дан, 1961. године добио је Нобелову награду за књижевност.

Ако бисте питали људе око вас скоро сви би вам са сигурношћу рекли да је Андрић награду добио за дело “На Дрини ћуприја”.

Али то није истина. Не није у питању неко друго дело… Ево о чему је реч.

Нобелов комитет је у случају Иве Андрића образложио да југословенски писац добија признање за за епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље“.

Ако погледате образложење Нобеловог комитета у њему се наводе и анализирају неколико Андрићевих дела “На Дрини ћуприја”, “Госпођица”, “Травничка Хроника” које иначе многи називају “Босанска трилогија”.

Дакле Андрић није добио Нобелову награду за конкретно дело већ за опус.

Беседом „О причи и причању“ се 10. децембра 1961. године захвалио на признању. Андрић је новчану награду од милион долара добијену освајањем Нобелове награде у потпуности поклонио за развој библиотекарства у Босни и Херцеговини.

А да се, по оној народној, не може бити пророк у свом селу, један занимљив детаљ нам открива и др Драшко Ређеп, писац и књижевни критичар.

“Оно што је занимљиво је да је Андрић тек 11 година после, у априлу 1972. године добио своју прву и једину Вукову награду”, каже Ређеп за Курир.рс.

(П.Л)

 

 

 

 

ИЗВОР: Курир