СУЗАВАЦ НА УЛИЦАМА У ТУРСКОЈ: Хиљаде у протесту због војне акције против Курда

Турска полиција користила је сузавац и водене топове да би растерала хиљаде људи који су на југоистоку земље протестовали због војне акције покренуте против курдских побуњеника.

Демонстранти су тражили да марширају до суседног насеља Сур у Дијарбакиру, где је од 2. децембра уведен полицијски час, али су их у томе зауставиле полицијске барикаде. Полиција је испалила сузавац и водене топове на демонстранте, што је изазвало хаотичне сцене када су демонстранти покушали да побјегну са задимљених улица.

Прокурдски демонстранти су у међувремену бацали камење на припаднике снага безбедности, преноси АФП.

Турске снаге безбедности су увеле полицијски час у пет градова у већински курдском југоистоку Турске, у покушају да истерају побуњенике Курдистанске радничке партије (ПКК) из урбаних градских центара.

Према информацијама из турске војске, укупно 15 курдских милитаната убијено је у четврти Сур од почетка офанзиве, од тога јуче чак осам, док је један турски војник убијен у насељу Сур.

У граду Чизре у провинцији Сирнак, где је полицијски час уведен још прошле недеље, убијена су 103 курдска милитанта.

Још није могуће проверити број погинулих.

Од завршетка прекида ватре у јулу, на истоку Турске трају вишемесечни сукоби између ПКК и турских снага безбедности, који не показује знаке јењавања.

 

ИЗВОР: Блиц