СТВАРАЛАЧКА СНАГА ЕНГЛЕЗА

Korica-Bozoviceve-knjige

 

 Стваралачка снага Енглеза,

 проф. др Раде Божовић, стр. 248, формат Б-5

 

Енглез је увек бизаран и фини манијак
             Јован Дучић

 

Два века (XVIII–XX) Енглеска је постала и издржала да буде водећа светска економска сила. Поред тога, за ову државу везује се и почетак индустријске револуције, тј. почетак изградње првих фабрика. Заједно са овим економским успехом расли су и међународни углед и моћ Енглеске.
Но, свет је устројен на неизбежноj дихотомији ( јак – слаб, горе – доле, добро – зло, вера – невера итд). Овом принципу се нису одупрли ни Енглези, као народ и нација. Иако су током протеклих векова свету даривали различите техничке и друге изуме, они су остали свету дужни и за неке непојамне злочине. Подсетимо се, онако узгред, да су ови «дивни Енглези», који су се несмиљено борили за своје слободе, убили најмање десет милиона Индуса и 30 милиона Индијанаца. Барем тако историја тврди. Наравно, такву цивилизацијску „милост“, поред добрих ствари које су стигле с Острва, осетили су и становници Балкана, посебно Срби, И то у више наврата. Историјски пут Енглеске је веома поучан, са много аспеката, и разликују се од других европских народа, а професор Божовић мисли да је све то проистекло „из тога што су историја власти на Острву, друштвени, верски и политички односи имали другачију судбину од таквих европских институција.“ И, заиста, када се прочита рукопис професора Божовића не може се, а не бити сагласан са њим.
Аутор енглеску културу, политику и „помало историју“ разматра кроз тринаест питања, почевши од географског простора и друштва, старих острвских култура, па до примања хришћанства, потом кроз кратку историје енглеских династија, односа са Шкотском, Велсом и Ирском, па до узлета Енглеске као светске империјалне силе. О енглеском империјализму, али и дуализму природе можда најилустративније сведочи табела, на крају књиге, „Ратови Енглеске/В. Британије“. У сваком случају, свако ко не буде лењ да се упусти у читање ове надасве занимљиве, поучне и одлично (стилски и аргументационо) написане књиге – неће се покајати. Напротив, постаће богатији и сазнајно и духовно, јер Енглези, иако су у сенци Америке, и данас одлучују о судбини бројних народа, а посебно су обликовали и још на томе раде када је реч о судбини балканских народа. Подсетимо се да борбу балканских народа за ослобођење од османлијске власти, у којој су се, једног тренутка, против Турака дигли и босански муслимани под вођством капетана Хусеин-бега Градашчевића, названог Змај од Босне, Британија није подржавала све до Првог светског рата. Све бојећи се утицаја Русије на православне Словене Балкана.
Слично је и данас, јер енглеска спољња политика Србе посматра као „мале Русе“, као „реметилачки фактор на Балкану“ и подржава све оне који су против руског народа. Можда је у том смислу најилустративнији пример понашање балканских муслимана, којима чим се уморе од непријатељства према Србима – из Лондона стигне подстицај да наставе. У том смислу, када се сагледа историја енглеске спољње политике, онда се долази до закључка да су Срби пореметили равнотежу на Балкану још 1804. године, жељом да се ослободе из османлијског ропства, те да су вођени том жељом починили (заједно са другим народима који су такође желели ослобођење) геноцид над муслиманима. Отуда се јавља и накарадна мисао да све треба исправити предајом судбине свих балканских народа исламу у руке. Наравно, ово не важи за Блиски исток. При том, превиђа се да су Османлије уништили српску државу (као и грчку, бугарску, румунску итд.), а народ убијали, пљачкали, робили и продавали на пијацама робља. Да су насилно наметали ислам, отимали здраву мушку децу и водили у војску (јаничаре). Све ово наводимо да укажемо на то да читалац има ваљане разлоге да се упусти у читање монографије професора Божовића, како би схватио дуалистичку природу Енглеза, тј. увидели обе стране њихове природе, које аутор готово савршено добро „слика“, просто као обичну и у сваком смислу поучну причу, занимљиво је излажући јасним приповедачким стилом и савршеном реченицом. Уз то, књига обилује и крајње занимљивим „ситницама“ и подацима, поређењима, саркастичним и духовитим примедбама, што све, уз понуђену аргументацију, доприноси продубљеном увиду у „стваралачку страну Енглеза“.
Из горе наведених разлога, балкански народи би требало да боље упознају природу Енглеза, њихове добре и тамне стране, а књига професора Божовића је вероватно једна од најаналитичнијих штива на ову тему. Писана је објективно, без негативних емоција, методолошки конципирана коректно, а аргументи изложени разумљивим језиком и лаким приповедачким стилом (ово морамо поновити). Ономе ко жели да чита поједине само делове, поглавља биће корисно што се неки важни подаци понављају. Аутор као да је водио рачуна о томе да неки важни подаци морају бити поновљени, Дакле, књига нуди пажљивом читаоцу да учи, учи о једном народу дуалистичке природе, носиоцу и добра и зла. Наравно, ми препоручујемо да се од Енглеза научи све што је добро, а да се све негативно прими као поука. А много тога у енглеској политици, култури и историји, остаје свима за будућност. Треба ли очекивати нешто више од једне књиге?

 

С А Д Р Ж А Ј
У в о д

ГЕОГРАФСКИ ПРОСТОР И ДРУШТВО ………………………………………………………. 13
СТАРЕ КУЛТУРЕ НА ТЛУ ОСТРВА ……………………………………………………………….. 22
ПРИМАЊЕ ХРИШЋАНСТВА И ЊЕГОВА ИСТОРИЈА НА ОСТРВУ ………………. 35
РЕЛИГИЈСКИ ЖИВОТ, ПРОМЕНЕ И ПОЛИТИКА ……………………………………….. 50
ПОСЛЕДИЦЕ, КРОЗ ИСТОРИЈУ, НАСЕЉАВАЊА САКСОНА И НОРМАНА И
МЕЂУКУЛТУРАЛНИ ОДНОСИ НА ОСТРВУ ………………………………………………… 68
УПУТНА ИСТОРИЈА ЕНГЛЕСКИХ ДИНАСТИЈА ……………………………………………. 73
ОДНОСИ СА ШКОТСКОМ, ВЕЛСОМ И ИРСКОМ ……………………………………….. 104
ВИКТОРИЈАНСКО ДОБА ………………………………………………………………………………..116
СТВАРАЛАЧКА СНАГА ЕНГЛЕЗА ……………………………………………………………………131
КАПИТАЛИЗАМ, ПОЛИТИКА И РЕЛИГИЈА ………………………………………………….. 153
НОВА ЕРА: ИМПЕРИЈАЛИЗАМ И КОЛОНИЈАЛИЗАМ ………………………………….. 174
ЕНГЛЕСКА ДЕМОКРАТИЈА, ПАРЛАМЕНТ И САВРЕМЕНА КУЛТУРА……………..194

РАТОВИ ЕНГЛЕСКЕ/В. БРИТАНИЈЕ ………………………………………………………………. 222

Е п и л о г ……………………………………………………………………………………………………….. 244

Поговор
Зоран Милошевић, На броду за Индију ……………………………………………… 245

 

      Цена: 1000, 00 дин.

      Наруџбине на телефон:  064 224 3349