СТРАШНА ВЕСТ ЗА ЗАПАД: Могуће спајање Евроазијске уније и Пута свиле

  • Председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг на састанку у Лими разговарали су о повезивању руске Евроазијске економске уније са кинеским економским појасом Пут свиле, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

Председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг на састанку у Лими разговарали су о повезивању руске Евроазијске економске уније са кинеским економским појасом Пут свиле, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Два лидера су разговарала о јачању азијско-пацифичке економске сарадње“, рекао је Песков новинарима на маринама самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Перуу.

„Лидери су детаљно разматрали распореде својих будућих контаката на највишем нивоу и разговарали како да споје пројекте ЕЕУ и Пута свиле“.ЕЕУ је регионална економска унија коју предводи Русија која је усмерена на рушење трговинских баријера између својих чланица, односно Русије, Киргистана, Јерменије, Белорусије и Казахстана.

Кина предводи свој економски простор, који је предложио председник Си 2013. Он ће олакшати директан проток робе од Тихог океана до Балтичког мора. Пројекат има за циљ повезивање Кине са Европом и јачање економских веза Азије, Европе и Заливских земаља.