Странце привлаче српски робови

  • Србија је међу водећим земљама по броју страних инвестиција у југоисточној Европи и веома је атрактивна, показало је истраживање ХР групације Менпауер, а разлог заправо лежи у лако доступној, квалитетној и изузетно јефтиној радној снази, према којој се често страни послодавац односи као према робовима.

 

 

dru-radnici

Хвалоспеви о приватизацији и реалност

 

Менпауер примећује да централнозападна Србија, иако географски удаљена од главних магистралних путева, нуди велики број могућности када је реч о радној снази. Са стопом незапослености од приближно 40 одсто, узраста углавном између 25 и 54 године и стопом од 10 одсто високо образованог становништва, овај регион може да привуче велики број инвеститора својим неискоришћеним ресурсима радне снаге, оцењује се у анализи.

Бранко Павловић, један од бивших директора Агенције за приватизацију, објашњава за “Вести” да постоје три разлога због чега је Србија привлачна за стране инвеститоре, а један од њих је јефтина радна снага.

Јефтина радна снага, бесплатно земљиште које држава уступа инвеститорима и субвенције за сваког запосленог су оно што привлачи инвеститоре. Страховито много дајемо страним улагачима, а они намећу такав режим рада нашим радницима који крши сва могућа правила. Искоришћавање радника, не само да није добро за раднике, него и за државу – оцењује Павловић.

 

Држава нема користи

 

Србија има јефтину квалификовану радну снагу, која је у статусу испод одреднице најамни радник. Нашег радника вратило смо на крај 19. века. Другим речима, постали смо нека врста модерних робова – оцењује Павловић и додаје да се ниједна земља није окористила од тога што нуди јефтину радну снагу.

Истраживање Менпауера је такође показало да је југозападна Србија због близине ауто-пута Е-763 логистички веома погодна за потенцијалне инвеститоре, али додаје се да, пошто је удаљена од великих градова, може бити мање интересантна за професионалце и кандидате који конкуришу за руководеће позиције.

– Ипак, велика стопа незапослености од скоро 50 одсто утиче на људе из овог региона да буду веома мотивисани за посао. Овај регион је врло интересантан за велике производне компаније, будући да 90 одсто незапослене популације чине неквалификована или полуквалификована радна снага – наводе из Менпауера.

Својом близином Београду и радном снагом са искуством услед развијене индустрије, југоисточна Војводина је веома атрактивна за инвеститоре. Иако је радна снага у овом региону млада и образована, нижа стопа незапослености указује на неопходност развоја различитих стратегија регрутације за привлачење одговарајућих кандидата.

Атрактивна централна Војводина

 

Централна Војводина је такође један од региона који има много тога да понуди. Са веома искусним ниско квалификованим радницима, као и близином Новом Саду и ауто-путевима, овај регион је веома приступачан, док кандидати из Новог Сада могу лако да путују до посла, закључује се у истраживању Менпауера.

Централноисточна Србија, која је на потезу централног ауто-пута, прилично је близу како Београду, тако и Нишу, и својом локацијом веома атрактивна кандидатима из Београда, Крагујевца и Ниша за руководеће позиције.

Са стопом незапослености од 40 одсто и веома младим незапосленим становништвом (већином старости од 25 до 35 година), квалитетна радна снага је један од најинтересантнијих фактора потенцијалним инвеститорима.

 

ИЗВОР: Вести-онлајн