СТОТИНУ КОСМЕТСКИХ АЛБАНАЦА СА ТЕРОРИСТИМА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

Приштина – Директор Косовске полицијске службе Шпенд Мађуни рекао је данас да се око стотину грађана Косова тренутно бори у редовима терориста “Исламске републике”.

“Према званичним полицијским подацима, у редовима терориста од почетка 2012. године до данас било је више од 300 косовских Албанаца”, рекао је Мађуни новинарима.

Он је навео да Косовска полиција прати ситуацију у Сирији и Ираку и да предузима мјере да би се спријечило укључивање грађана у редове терориста.

Мађуни је рекао да је, према непотпуној документацији, број погинулих косовских Албанаца у Сирији и Ираку достигао 50.

Истражитељи Еулекса и правосудни органи самопроглашеног Косова током прошле и ове године привели су близу стотину лица осумњичених за организовање, припремање и провођење активности у вези са тероризмом у Сирији и Ираку.

Међу њима је и више од 40 имама џамија са ширег подручја Косова, укључујући И главног имама џамије Приштине, који је крајем прошле године послије притовора од неколико дана пуштен да се брани са слободе.

У круговима блиским истражитељима Еулекса Срни је речено да се терористи на Косову регрутују из породица лошег економског и социјалног статуса.

Те породице углавном живе у сеоским подручјима на територији општина Косовска Витина, регион уз границу са Македонијом, Урошевац, Штимље, Србица и јужна Косовска Митровица.

Специјалци Еулекса тврде да је подручје јужне Косовске Митровице специфично  по присуству јаког исламског лобија којим управљају имами који су “школовани” у Уједињеним Арапским Емиратима, Турској И Саудијској Арабији.

Уз јужну Митровицу, једно од централних мјеста за врбовање и завођење “вјерника” и њихово укључивање у редове терориста јесте подручје општина Штимље и Липљан, ослоњених на општину Урошевац одакле се, према полицијским изворима, у редове терориста укључило двадесетак Албанаца.

Помоћник државног секретара САД Викторија Нуланд је недавну посјету Приштини  искористила да упозори на опасност и могућност да Косово постане европски центар исламиста и фундаменталиста.

Приштини је савјетовано да стави под контролу рад невладиних организација које добијају донације са Блиског Истока, пошто су британски, њемачки и амерички агенти који бораве и раде на Косову препознали њихову повезаност са терористима “Исламске државе”.

 

 

ИЗВОР: Глас Српске