Столтенберг: Нова реалност – Русија уз своје европске границе поставља значајне нуклеарне снаге

ТУЛСИ ХАБАРД ТРАЖИ ДА СЕ ТАМПУ ЗАКОНОМ ЗАБРАНИ ИСТУПАЊЕ ИЗ РАКЕТНОГ СПОРАЗУМА

  • Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: Иако желимо да избегнемо нову трку у наоружању, не смемо чекати истек тог рока, не смемо бити наивни, морамо се спремати за свет без споразума о нуклеарном наоружању и са великим бројем руских ракета у Европи“
  • Познати немачки генерал Харалд Кујат – који је био на челу војног комитета НАТО – америчко иступање из споразума о ракетама средњег домета назвао је „издајом безбедности европских савезника САД“

_____________________________________________________________________

            НАТО мора бити спреман да делује у новој реалности која укључује значајне нуклеарне потенцијале Русије поред њених европских граница – упозорио је Јенс Столтенберг у Минхену.

         У говору пред учесницима Минхенског безбедносног форума генерални секретар алијансе је – рекао да Споразум о ракетама средњег и малог домета није разорио Доналд Трамп – објавио да НАТО даје Москви пола године да се „врати поштовању споразума“.

         У наставку је рекао: „Иако желимо да избегнемо нову трку у наоружању, не смемо чекати истек тог рока, не смемо бити наивни, морамо се спремати за свет без споразума о нуклеарном наоружању и са великим бројем руских ракета у Европи“.

         Столтенберг је у Минхену указао  и на „даљи пораст војне моћи Кине“, али је Русију држао у првом плану.

         Готово у исто време је америчка конгресменка са Хаваја Тулси Хабард изјавила да ће Конгресу САД  понудити текст закона којим се Трампу забрањује да изведе САД  из Споразума о ракетања средњег и малог домета.

         Оценила је да напуштање тог споразума, који су САД и СССР  закључили 1987-ме, повећава опасност избијања нуклеарног рата и распирује хладни рат-2.

         Навела је и да ће неизбежно – ако све буде како Трамп жели- почети нова трка у наоружању.

         Открила је да ће нацрт закона који ће поднети Конгресу САД  садржавати – уз остало – забрану председнику САД да на иступање из споразума потроши и један једини долар.

  Тулси Хабард

         Она је објавила да сиријског председника Башара Асада и његову земљу не сматра непријатељима САД.

         У Москви, међутим, процењују да Хабард нема практично никакве шансе да блокира излазак САД из споразума.

         Побуна је и са друге стране Атлантика.

         Познати немачки генерал Харалд Кујат – који је био на челу војног комитета НАТО – америчко иступање из споразума о ракетама средњег домета назвао је „издајом безбедности европских савезника САД“.

ИЗВОР: http://fakti.org/node/73253