СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ (СРПСКИ ЗАВЕТНИЦИ): Отпор окупацији! Живела Србија; живела Русија! Слобода Србији!

У Великој сали Дома синдиката у Београду одржан је Први Конгрес Српског сабора Заветници, на којем је руководство организације предложило делегатима политичку и програмску платформу за опстанак државе и народа.

Скуп је својим говором закључио председник Заветника, Стефан Стаменковски, поздрављајући представнике пријатељских амбасада и истакавши повезаност судбина српског народа у Великом рату и сиријског народа у данашњој борби против новог облика верског екстремизма, оличеног у Исламској држави.

„Заветници пружају пуну подршку политици Руске Федерације и њеном председнику, лидеру свих слободних земаља, господину Владимиру Путину“, поручио је тада председник Заветника.

У даљем свом излагању лидер Завезника је истако следеће:

„На почетку бих искористио прилику да се у име свих чланова и руководства Заветника обратим нашим пријатељима из амбасада пријатељских земаља.

Пре свега желим да представнику амбасаде Белорусије честитам на убедљивој победи господина Александра Лукашенка на недавно одржаним председничким изборима у вашој земљи.

Ми никада нећемо заборавити велику подршку вашег народа и вашег председника у сваком тренутку, а поготово у време НАТО агресије на Србију, када је председник Лукашенко био једини страни лидер који је посетио нашу земљу и тада макар на пар сати зауставио бомбардовање.

Највећи и наjжешћи напади данашњих неоколониста, предвиђених Америком и њеним терористичким пројектима попут Ал Каиде и ИСИС-а јесу народи са јаком државотворном свешћу, дуге историје и значајним културним идентитетом.

Редом су падале јаке и велике државе у последњих 15-ак година, што држaвним ударима, обојеним револуцијама, што „хуманитарним војним мисијама“ како их Америчка администрација и медији под њиховом контролом називају. Нови светски поредак успео је да сломи Ирак, Либију, Авганистан, да промени власт у Тунису, Египту и тако редом….

Ипак нико није претпоставио да ће наићи на тако снажан и јак отпор једног бројчано малог, али ипак срцем и спремношћу несаломивог сиријског народа.

Оно што је Србија била 1912.,13,14,15…. то је 2012.,13.,14.,15.,… Сирија и њен председник Башар ел Асад. Са обзиром да су Заветници од свог оснивања пријатељи са људима из амбасаде Сирије у Београду, и да смо пратили сва дешавања у току ове 4 године, можемо и морамо рећи и захвалити се сиријском народу и њиховом руководству на жртви коју су поднели за спас слободног света.

Ипак о овој теми је много лакше говорити данас, него у фебруару на прошлом сабору Заветника, лакше је чак говорити и него пре месец дана. Користим прилику да се обратим и представнику амбасаде братске руске федерације и да честитам на одлуци државног руководства, а посебно председника Путина лидера целог слободног света, да војно помогне Сирији, и да ваздушним ударима отпочне уништење највећег зла данашњице, а то су америчке терористичке организације.

26 балистичких ракета које су пре неколико дана са Каспијског језера прелетеле 1500 километара и погодиле мете ИД у потпуности су промениле геополитичке прилике у свету.

У том контексту, препознајући битност тренутка и неопходност пружања отпора окупацији која у Србији траје од 5. октобра 2000. године Заветници излазе са својом политичком платформом која ће бити окосница и правац нашег деловања у будућности.

Дозволите да вам у целости прочитам скраћену верзију, док ће се по одређеним областима унутар платформе у наредним данима на конференцији за медије обратити председници одбора из тих области и пренети комплетан програм у односу на сваки ресор понаособ.

 

ПОЛИТИЧКА ПЛАТФОРМА СРПСКОГ САБОРА ЗАВЕТНИЦИ

 

Српска држава налази се данас у најтежим тренуцима у својој новијој политичкој историји.

Српски народ суочен је са војном окупацијом дела своje територије, али и са облицима економске, медијске и културне окупације.

Државност стицана и брањена вековима, данас је доведена у питање.

Погубна спољна политика пута у Европску унију по сваку цену, коју спроводе све владајуће структуре последњих 15 година оставила је трајне последице на привреду Србије, угрозила суверенитет српске државе, у потпуности уништила целокупни војни и безбедносни потенцијал, створила армију незапослених, урушила вредносни систем српског народа и у бесцење распродала готово сав природни и привредни потенцијал Србије.

Спровођењем тајкунске приватизације и економским монополом над српским тржиштем од стране неколико појединаца, страних банака као и глобалних структура попут Светске банке и ММФ-а Србија је доведена на ивицу дужничког ропства.

Упоредо са потпуним уништавањем државних атрибута, одвија се и културно-образовна окупација, која се пре свега огледа у недостатку слободних и независних медија. Путем разних „ријалити“ програма одвраћа се пажња народа од правих и суштинских проблема и врши културни и духовни геноцид над грађанима Србије.

Наш образовни систем суочава се са реформама које смањују квалитет образовања и у образовне институције уводе неприхватљиве вредности и норме понашања које су у супротности са већинским, традиционалним осећањима српског народа.
У Републици Србији јавно мњење креирају оне структуре и појединци који су финансирани од стране фондација и амбасада западних земаља које подривају суверенитет Србије. Добро организованом мрежом невладиних организација које су дубоко инкорпориране у српску државу и њено друштво, западни центри моћи у потпуности диктирају судбину Србије и њеног народа.

У данима када део међународне заједнице, кршећи елементарне одредбе међународног права, отима српску духовну и културну баштину на Косову и Метохији и предаје је у руке онима који су трајно разорили и спалили више стотина српских светиња и споменика културе; у тренуцима када се врше највећи притисци на српски национални и духовни идентитет у Црној Гори; две деценије након Дејтонског споразума када се суочавамо са покушајима да се укине самосталност Републике Српске, наша је дужност да јасно и отворено пружимо отпор окупацији.

Српски сабор Заветници, као политичка организација која делује у Србији, Црној Гори, Републици Српској и српској дијаспори, предлаже решења и конкретне мере за опстанак државе и народа. Спремни смо да грађанима Србије понудимо:

 

СРПСКУ СУВЕРЕНИСТИЧКУ ПЛАТФОРМУ: ОТПОР ОКУПАЦИЈИ!

 

 • Српски сабор Заветници залаже се за вођење суверенистичке и национално одговорне политике, која се заснива на одбрани територијалног интегритета и политичке независности Републике Србије;

Суверенистичка политика означава деловање у складу са виталним државним и националним интересима српског народа, што подразумева очување Косова и Метохије као саставног и неотуђивог дела државне територије Републике Србије.
Питање јужне српске покрајине потребно је под хитно вратити под окриље Уједињених Нација и у оквире, прописане државним Уставом и обавезујућом Резолуцијом СБ 1244.

Озбиљним дипломатским и правним деловањем неопходно је поништити све споразуме између Републике Србије и тзв. Косова, постигнуте уз посредство ЕУ, пре свега Бриселски споразум, којим Србија фактички признаје тзв. државу Косово.

Неопходно је очувати постојеће уставно-правно уређење наше државе и активним мерама сузбијати све врсте сепаратизма и сецесионизма на подручју Републике Србије.

 • Инсистирамо на хитном прекиду преговора о чланству Србије у Европској Унији и залажемо се за јачу стратешку сарадњу на политичком и економском нивоу са државама, које поштују српске националне интересе, пре свега са Руском Федерацијом и државама БРИКС-а;

Заветници се противе постојећем политичком концепту ЕУ чији је коначни циљ потпуна негација националног суверенитета српске државе и њено голо економско поробљавање.

Неопходно је одустати од примене изузетно штетног Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ чија сврха је промовисање увозничког лобија на штету домаће производње. Јачањем сопствених привредних структура мора се смањити економска зависност од ЕУ.

Српски сабор Заветници инсистира на продубљивању економских и политичких односа са Руском Федерацијом и њеним савезницима, нарочито у оквиру сарадње са Развојном банком БРИКС-а.

 • Заветници се противе чланству Србије у Северноатлантском војном савезу и инсистирају на војно-безбедносном повезивању у оквиру Организације за колективну безбедност и сарадњу и увођењу редовног војног рока;

Охрабрени чињеницом да је огромна већина српског народа против интеграција у НАТО пакт који је извршио насилну војну окупацију дела државне територије залажемо се за хитан прекид дипломатских односа са том међународном организацијом и инсистирамо на поништавању свих споразума између наше државе и НАТО војног савеза, пре свега у јануару 2015. године потписаног ИПАП споразума. Заветници су у оквиру своје анти-НАТО кампање упознали грађане Србије са садржином поменутог споразума и разобличили његову суштинску намеру, а то је деградација војно-безбедносних структура Републике Србије и њена прикривена војна окупација.

Као неопходну меру видимо јачање сопствених војних и безбедносних снага и вођење одбрамбене политике у циљу адекватне заштите државе и народа.

 • Српски сабор Заветници инсистира на доследном спровођењу Дејтонског мировног уговора и очувању политичке самосталности Републике Српске;

Свесни чињенице да се српски народ у Босни и Херцеговини данас суочава са озбиљним притисцима, усмереним ка поништавању Дејтонског мировног уговора и укидању Републике Српске, Заветници своје деловање заснивају пре свега на одбрани уставних надлежности српских органа власти и супротстављању покушајима насилне унитаризације БиХ. Коначни циљ наше борбе биће уједињење Републике Српске и Србије.

 • Заштита српског националног и верског идентитета у Црној Гори представља једно од кључних обележја државотворне политике;

Српски сабор Заветници сматра Црну Гору историјским делом српског националног и етничког корпуса. Од спровођења лажираног референдума о независности 2006. године српски народ у Црној Гори изложен је непрестаној језичкој, верској и културној дискриминацији коју спроводи званична црногорска власт, а чији циљ је негирање српске државне и верске традиције у тој земљи. Залажемо се за пуну заштиту српског језика и писма као и одбрану свих политичких права Срба у Црној Гори.

 • Српски сабор Заветници се залаже за промену погрешног привредног концепта који је главни узрок привредне кризе у Србији. Неолиберални концепт економије примењен је крајње ригидно, што је довело до тоталног краха привредног система у земљи, радикалног осиромашења становништва, богаћења малог броја политички и друштвено повлашћених, често и на криминалан начин, задужења државе, распродаје генерацијама стицане друштвене имовине и ресурса;

Српски сабор Заветници сматра да је неопходно расветлити процес пљачкашке приватизације. Залажемо се за доношење Закона о пореклу имовине и капитала као и за доношење Закона о ревизији свих приватизација и Закона о конфискацији имовине у Србији у периоду од 2000. године до данас.

Залажемо се за заштиту домаћег тржишта и подстицање извоза као и за ефикаснију контролу банкарског система. Као хитну меру предлажемо враћање платног промета под окриље државе.

Неопходна је ревизија кредитних аранжмана са Светском банком и ММФ-ом, као и процесуирање оних који су потписали такве врсте споразума на штету државе. У складу са тим Заветници се залажу за усвајање дугорочне стратегије за управљање јавним дугом и креирање мера монетарно-кредитне политике које су прилагођене стању у српској привреди. Србија мора да води експанзивну монетарну политику која подразумева ниску референтну каматну стопу.

Потребно је окретање рефинансирању постојећих кредита кроз Развојну банку БРИКС-а. Инсистирамо на оснивању Развојне банке Србије, како бисмо подстакли домаћу производњу, развој домаћег тржишта и повећање извоза.

За опоравак српских финансија неопходно је да Србија смањи учешће банака у финансирању привреде. Наш концепт подразумева развој српског тржишта капитала кроз опоравак српске берзе.
Наш порески систем мора бити заснован на широј бази пореских обавезника и смањењу пореских стопа, односно на давању пореских подстицаја свима онима који својим деловањем доприносе отварању нових радних места.

 • Српско село је стуб привредног развоја и опстанка српске државе. Заветници инсистирају на државној подршци пољопривредницима у виду субвенција и фискалних олакшица као и у законској забрани продаје државне земље странцима;

Пољопривреда представља развојну шансу наше земље, али политика која се у овој области води прети да потпуно уништи и сељака и село, а земљишни фонд који броји милионе хектара плодне земље преда у руке домаћих и страних тајкуна и великих европских или арапских компанија.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ изнемогли српски сељак гурнут је у конкурентску борбу са произвођачима из Уније. Царинска либерализација угасила је преко 150.000 пољопривредних газдинстава.

Законски се мора забранити производња и увоз генетски модификоване хране. Посебну пажњу треба наменити и заштити пољопривредног потенцијала северне Србије која се данас налази под фактичком економском окупацијом хрватских тајкуна и страних обавештајних служби.

Србији је потребно оснивање државних лабораторија који ће се бавити контролом здравствене исправности пољопривредних производа и хране из увоза.

Неопходно је подстицати извоз српских пољопривредних производа на руско тржиште.

 • Залажемо се за бесплатан систем здравствене заштите, која ће бити под једнаким условима доступна свим грађанима Републике Србије;

Српски сабор Заветници сматра право на здравствену заштиту за елементарно људско право и одраз начела социјалне државе. Залагаћемо се да зараде запослених у здравственим установама буду одређене у односу на учинак што ће побољшати конкурентност међу запосленима и побољшати однос према пацијентима. У циљу борбе против беле куге брачним паровима којима је то потребно из медицинских разлога, омогућићемо бесплатну вантелесну оплодњу.

 • Српски сабор Заветници сматра да је обнова српске културе једна од основних претпоставки за очување идентитета и опстанка државе и народа;
  Залажемо се за очување ћирилице, уставом заштићеног националног писма.
  Заветници ће отворити питање заштите споменика културе, са посебним освртом на оне који се налазе на окупираним територијама Косова и Метохије.

Отворићемо питање програмских критеријума и одбране јавног морала у медијима, посебно оних са националном фреквенцијом.

Неопходна је ревизија уџбеника за основне и средње школе, у којима се фалсификују чињенице које се тичу српске историје и промовишу вредности супротне јавном моралу.

 • Српски сабор Заветници залагаће се за стварање услова који би омогућили српској дијаспори активно учешће у политичком и привредном животу матице;

То у првој врсти подразумева израду дугорочно одрживог економског програма који би укључивао сарадњу са успешним српским предузетницима изван матице и понудио посебно повољне законске услове за њихове инвестиције у привреду Србије. Србима из дијаспоре потребно је обезбедити и један део посланичких места у Народној скупштини, док је бригу о положају српске дијаспоре потребно пренети са садашњег законског на уставни ниво. Инсистираћемо на поновном увођењу Министарства за дијаспору чији руководилац мора бити лице из српског расејања.

Поштована браћо и сестре, данас је отворено једно потпуно ново поглавље у раду Заветника. Наша политичка платформа биће наш пут у политичким токовима. Честитао бих и захвалио се свима коју су за ове 4 године прешли заједно тежак и трновит пут пун одрицања. Данашњи скуп и ова платформа су заправо наш нови почетак.

Почетак је то што је од данас на политичком небу Србије створен један нови политички правац који оличавају људи којима је основна идеја јака и суверена Србија, људи без идеолошких предрасуда, људи који су просвећена, национална Србија и уз мали број наших пријатеља из других пријатељских политичких опција вероватно једина алтернатива у окупираној Отаџбини!

Самим тим, то отвара и још један други почетак, а то је почетак краја шизофрене политике издаје која се води у Србији у последњих 15 година, почетак краја за све, лопове, тајкуне и мафијаше који су опустошили Србију, и почетак краја за све оне који су нас гурнули у ропство слепо слушајући своје газде са Запада.

Заборавили су изгледа они чувену изреку која каже да „Срби не љубе ланце“ и да српски народ хоће, зна и уме да се бори за своју слободу!

Браћо и сестре : Живела Србија, Живела Русија, Живела СЛОБОДА!”

 

 

ИЗВОР: srbin.info, zavetnici.rs