Шта терористи следеће спремају?

  • Трагедија у Берлину, која је однела 12 живота, не само да асоцира на догађаје у Ници, већ јасно показује да су терористи направили нову шему, пишу немачки медији

 

 

 

Терористички напад који се десио 14. јула у Ници шокирао је читав свет. Он се разликовао од ранијих управо по томе што криминалцима нису били потребни ни експлозив, ни ватрено, ни хладно оружје. На први поглед такви напади терориста изгледају невероватно „дилетантски“, пише „Билд“. Ипак, трагедија се поновила по истом сценарију у Берлину и сада постаје очигледно да оно што може да личи на поклапање, у ствари је консолидација „успеха“ џихадиста, нагласио је лист.

Тероризам се последњих година суштински променио. Још пре 15 година, за напад у Њујорку од 11. септембра терористима су били потребни месеци припрема, изградња сложене инфраструктуре и огромна средства. Сада, умногоме захваљујући друштвеним мрежама, милитанти могу да постигну исти ефекат много јефтиније и једноставније, при томе не ризикујући да буду откривени. Због тога су терористички напади од „ванредних случајева“ постали свакодневница Европе, пише „Билд“.

„Франкфуртер алгемајне цајтунг“ пише да је терориста који је покосио људе у Берлину желео да имитира напад у Ници, када је погинуло 84 особа. Иако током синоћњег злочина терориста није успео да оде тако далеко, тешко да се то може сматрати успехом полиције.

Након догађаја у Француској постало је очигледно да током масовних окупљања треба да буду предузете посебне мере безбедности, али се трагедија опет поновила. Власти нису успеле да заштите људе, а сада инсистирају на томе да догађај не треба да наруши животне навике Европљана. Ипак, због борбе против тероризма многим Немцима ће за Божић бити јако тешко да осете празничну атмосферу, закључио је аутор чланка.

Фитиљ је већ био запаљен, он се проносио из Сирије, преко Нице, у Берлину, на Брајтшајдплац, и остаће непознато да ли постоји политичка сила која може да га угаси. Немачка не само да не може да се супротстави тероризму, већ није способна ни да схвати о којем броју злочинаца се ради, нити који су њихови мотиви, пише „Ханделсблат“. „Многи људи осећају да се претварају у посматраче свог живота и да више не могу да управљају својом судбином. Ако се ниси нашао у одређено време на одређеном божићном штанду — ти већ треба да будеш срећан“, закључио је лист.

 

 

ИЗВОР: Спутњик