ШТА СВЕ СРБИЈА ТРПИ: Бивши шофер преко посланичке клупе лансиран у дипломатију

Некадашњи генерални секретар Министарства спољних послова Марко Благојевић, који је ту функцију обављао за време министра Ивана Мркића, највероватније ће бити нови српски амбасадор на Кипру.

 

 

 

 

 

Према новинским сазнањима, Благојевић би требало да буде у првом пакету кадровских именовања у дипломатији, који би ускоро требало да се нађе пред Владом.

Тренутно је упражњено 11 амбасадорских места, а у првом кругу требало би да се донесе одлука о постављењима у Никозији, Лисабону, Њујорку и Атини, о којима је начелно постигнут договор у врху власти.

У Португалију треба да иде Оливер Антић, саветник предсједника Томислава Николића, за мисију при УН у Њујорку виђена је Роксанда Нинчић, државни секретар у МСП, док се за Грчку спрема Душан Спасојевић, бивши амбасадор у Анкари.

Уколико Нинчићева буде распоређена за УН, у тиму најближих сарадника шефа дипломатије Ивице Дачића при МСП ће остати два човјека – генерални секретар Вељко Одаловић и помоћник за конзуларне послове Драган Момчиловић. Наиме, иако МСП „формацијски“ треба укупно да има пет помоћника, ни после десет месеци од формирања Владе нису именовани помоћници за билатералу, мултилатералну сарадњу, ЕУ и безбедносну политику.

 

Дипломатско напредовање на турбо погон Марка Благојевића

 

Марко Благојевић је 2013. године постао посебни саветник министра спољних послова Ивана Мркића, постављен је на место генералног секретара МСП, иако човек тада није имао никакве везе са дипломатијом.

Претходно је био део резервног састава Јединице за специјалне операције и возач.

Благојевић је у МСП запослен 2013. године на место посебног саветника министра. Тада је то било запослење на уговор, како би се избегло расписивање конкурса.

Благојевић је завршио приватни факултет, а својевремено је био део резервног састава Ресора државне безбедности у оквиру Јединице за специјалне операције. Пре десетак година радио је и као возач директора Управе царина Драгана Јеринића.

Постављењем на радно место генералног секретара МСП, Благојевић је добио и веома висок дипломатски чин – министар савјетник, иако никада није имао никакав дипломатски статус.

Реч је о чину који је одмах испод чина амбасадора, за шта се већина дипломата бори половину радног века. Тада је дословно напредовао шест позиција, што се никада није догодило. Може да се догоди да неко наградно прескочи два степеника и да са места другог секретара напредује до места савјетника. Благојевић је тада на месту генералног саветника заменио Слободана Вукчевића који је по чину био амбасадор, касније је постао и посланик СНС у Скупштини Србије, а сада одлази на Кипар да настави дипломатску каријеру као амбасадор.

 

 

 

 

ИЗВОР: Принцип