ШТА СЕ ЈЕДЕ У СРБИЈИ: У салами нема меса, а сланина препуна отрова!

Салама која се продаје у Србији највише садржи тзв. машински сепарисано месо (МСМ), као и остатке антибиотика, хормона, коксидиостатика и тешких метала… У сланину, печеницу и шунку убризгава се саламура која је пуна адитива и емулгатора који су веома штетни.

У саламама има свега, осим меса! Оне се производе од најгорег месног отпада, изнутрица, њушки, репова, коже, млевених костију, сојиног брашна, разних вештачких боја и адитива. Нажалост, ни сланина, печеница и шунка нису ништа бољег квалитета јер произвођачи и у њих убризгавају најстрашније отрове!

 

Убиће нас адитиви

 

Доктор ветеринарске медицине Мирослав Стојшић каже за Информер да се производи који се у ЕУ користе искључиво као храна за животиње код нас пакују као саламе за људску исхрану.

– Ако неко продаје саламу по цени мањој од 200 динара за килограм, јасно је да у њој нема ни трунке меса! У салами највише има тзв. машински сепарисаног меса (МСМ), односно самлевених шија, тртица и леђа са костима, као и остатака антибиотика, хормона, коксидиостатика и тешких метала. Натрпали су живински, свињски и говеђи МСМ, а крију податак да је говеђи МСМ забрањен у целом свету због болести “лудих крава” – упозорава Стојшић.

Према његовим речима, у Србију је од почетка ове године увезено 5,7 милиона килограма МСМ, иако сви знају да је машински сепарисано месо најгори месни шкарт.

– Широк је спектар проблема и болести које изазивају адитиви и емулгатори који се трпају у наше месне прерађевине! Коксидиостатици су јако опасни, оштећују штитну жлезду и код деце и код одраслих. Антибиотици који се убацују у сточну храну депонују се у животињским костима и мишићима. Када човек поједе то месо, постаје отпоран на одређене врсте бактерија, због чега често у болницама имамо случајеве сепсе – објашњава Стојшић.

Он даље додаје да због хормона у сточној храни девојчице прерано улазе у пубертет, а жене добијају карцином дојке, јајника и материце. Стојшић наглашава и да су несавесни произвођачи, нажалост, успели да упропасте и старе српске специјалитете, попут сланине, шунке и печенице, којима су се некада дичили српски домаћини.

– У сланину, печеницу и шунку убризгава се такозвана саламура која је пуна адитива и емулгатора који су веома штетни по здравље! Али када се овако “нашприцана” сланина испече, тежа је барем за 30 одсто, што им је и циљ – истиче др Стојшић.

 

Перфидна обмана

 

Он упозорава и да произвођачи у Србији на још један перфидан начин варају потрошаче.

– На декларацији уопште не наводе количину штетних адитива и емулгатора! А ту има свега и свачега. Рецимо, емулгатори соје се увозе и они су од генетски модификоване соје, која је опасна по здравље. И што је најстрашније, код нас се здравствено исправним сматра сваки производ у коме нема бактерија, а толерише се присуство свих ових хемикалија опасних по живот – каже Стојшић.

 

ЗВАНИЧНО НЕЗДРАВО: Сланина, кобасице и шунка могу да изазову рак

 

Како се наводи, људи на овим просторима су вековима јели месо и нису имали болести све док није узнапредовала западна технологија његове прераде.

И нутрициониста Јована Срејић истиче за Информер да су месо и месне прерађевине у Србији упропастили ГМО производи и друга вештачка храна која се даје домаћим животињама.

– У циљу што веће зараде, произвођачи у ове производе додају штетне хемикалије које продужавају њихову трајност и побољшавају укус, мирис и боју. То им омогућава да без проблема користе најнеквалитетније месо – сматра Јована Срејић.

Према њеним речима, роштиљ не би био штетан да се наше животиње хране природном храном.

 

САЛАМА

 

Састојци: месо свиња, вода, масно и везивно ткиво, механичко сепарисано пилеће месо 15%, протеини соје, механички сепарисано месо свиња и јунади, кухињска со, влакна соје, регулатор киселости натријум-ацетат, зачини и екстракти зачина, декстроза, појачивач ароме-мононатријум глутаминат, боја кошенила, шећер, конзерванс натријум нитрит. Садржи стабилизаторе (дифосфат, трифосфат, полифосфат) и антиоксиданс (натријум-ериторбат и ериторбинске киселине)

 

ПИЛЕЋЕ ВИРШЛЕ

 

Састојци: механички сепарисано пилеће месо 41%, вода, масно ткиво, пилећа прса без козице 11%, модификовани скроб, протеини соје, кухињска со, зачини и екстракти зачина, регулатор киселости натријум-ацетат, згушњивач ксантан-гума, декстроза, појачивач ароме мононатријум-глутаминат, боја кошенила, шећер, конзерванс натријум нитрит. Садржи стабилизаторе (дифосфате, трифосфате и полифосфате), антиоксиданс (натријум-ериторбинска киселина)

 

ЈЕТРЕНА ПАШТЕТА

 

Састојци: масно и везивно ткиво, супа, свињска јетра најмање 10%, свињско месо, протеини соје, зачини, кухињска со, емулгујућа со (Е450, Е451, Е452), појачивач ароме (Е621), антиоксиданс (Е300), конзерванс (Е250).

 

 

ИЗВОР: „Информер“