ШТА СЕ ДЕСИЛО: Гиганти сипају милијарде у Русију

Један број великих западних компанија повећавају своја улагања у Русији, како је та земља коначно почела да се опоравља.

Светски трговци попут шведске Икее и француског Лерои Мерлина “сипају” милијарде долара у фабрике и продавнице у Русији уздајући се у потенцијал тог тржишта након две године рецесије.

Лерои Мерлин наводно планира да уложи 2 милијарде евра како би удостручио број центара у Русији, док је америчка корпорација Марс већ проширила производњу жвака, као и погоне за производњу хране за кућне љубимце.

Икеа наводно намерава да инвестира 1, 6 милијарди долара у нове продавнице у наредних пет година. Раније ове године, овај шведски ланац отворио је и фарбику у Новгороду, а пазарио је и плац за још један тржни центар близу Санкт Петербурга.

“Ово је тренутак за улагање и верујем у потенцијал руског тржишта на дуге стазе”, рекао је генерални директор Икее у Русији.

Прилив страних инвестиција био је нагло успорен након уведених санкција Запада и контрамера. Велике компаније као што су Џенерал моторс морали су да смање своје операције у Русији.

“Последње две – три године биле су катастрофа. Сада, ситуација се мења јер се рубља стабилизовала и руска економија се враћа на стазе раста”, рекао је Франк Шхауф, испред Удружења европксих компанија у Москви.

 

 

 

ИЗВОР: Б92