СРПКИЊЕ НАЈВИШЕ ПОРАСЛЕ У ЕВРОПИ: Наше жене су за 100 година “добиле” 15,7 центиметара, а ово су РАЗЛОЗИ

Ана Ђокић

 

 

 

  • Срби се налазе у групи народа који су у последњих 100 година највише порасли у свету. Наше жене се налазе на четвртом, док су мушкарци на 17. месту у тој категорији

 

 

 

 

Српкиње су порасле за читавих 15,7 центиметара, па су сада просечно високе 167,7, док су пре једног века имале 152 центиметра. Наши мушкарци су порасли 13,2 центиметра, односно од просечне висине 167,4 догурали до 180,6 центиметара.

То су резултати до којих су дошли научници организације NCD Risk Factor Collaboration” у сарадњи са Светском здравственом организацијом, у оквиру студије која показује промену у висини људи широм света. Истраживачи су упоређивали 18-годишњаке рођене 1896. и 1996. године у 187 земаља.

Према подацима овог истраживања, у категорији жена највише су порасле даме из Јужне Кореје, за 20,1 центиметар, док у категорији мушкараца доминирају Иранци са 16,5 центиметара.

Један од водећих светских научника у овој области, Маџид Езати, рекао је да су људи постали знатно виши због спољних фактора као што су здравствена заштита, санитарни услови и исхрана.

Соња Павловић, научни саветник Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду, такође сматра да за овакве промене нису одговорни гени, али наглашава и да су се више размножавали виши људи.

– Што се тиче пораста висине представника појединих народа у последњих 100 година, за генетичке механизме је то исувише кратак период, али су наследне промене у фенотипу или на гену изазване механизмима различитим од мутација (епигенетички механизми) сигурно одговорни за тај феномен. Епигенетички механизми регулишу промене у активностима гена које нису последица промене у ДНК. Те промене представљају брз механизам којим организам реагује на сигнале из спољашње средине, и оне се наслеђују – објашњава Павловић.

Антрополози се слажу са мишљењима научника када је раст Срба у питању. Према речима Милана Марковића, захваљујући бољим животним условима, а пре свега исхрани, савремени човек је порастао у односу на своје претке.
– Баке и деке наших бака и дека били су знатно нижи од нас. Нажалост, бојим се да ова прича нема толико позитивну позадину јер је храна коју једемо све више пуна разноразних састојака који подстичу не само убрзани раст, већ и сазревање, па наша деца раније улазе у пубертет, а жене у менопаузу. Ипак, чињеница је да су наши људи увек могли да се поносе висином, а идеални примери су великани попут Душана Силног – закључује антрополог Марковић.

 

Месијев проблем решен хормонским ињекцијама

 

Људи добију 80 одсто своје висине пре пубертета, а преосталих 20 процената у пубертету. Ово је веома важно за девојчице јер оне расту до прве менструације. Зато пре пубертета треба открити проблем и ниског и високог раста, уколико он постоји, како би могао да се коригује. Најчешћи проблем је недостатак хормона раста, који је могуће регулисати додатком хормона свакодневним ињекцијама. Одличан пример је најбољи фудбалер света Лионел Меси, коме су додавани ти хормони.

 

 

 

ИЗВОР: Блиц