Србија у борбеној групи ЕУ у којој су Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина

ВУЛИН У АТИНИ ПОТПИСАО НОТУ О ТЕХНИЧКОМ ПРИСТУПАЊУ ГРУПИ НАШЕ ЗЕМЉЕ

 

  • Александар ВУЛИН: Војска Србије се високо цени и све ове земље су без икаквих условљавања прихватиле учешће наше војске. Учешће наше војске ће бити на нивоу једног вода Војне полиције до пет штабних официра и наравно представника канцеларије за цивилно-војну сарадњу, а наше учешће ће бити оперативно до 2020. године

 

СРБИЈА је постала део борбене групе Европске уније Хелброк (HELBROC) коју чине Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина.

Ноту о приступању Србије техничком споразуму о оснивању Хелброка потписао је данас у Атини начелник Генералштаба националне одбране Грчке Евангелос Апостолакис, током посете министра одбране Србије Александра Вулина, саопштило је Министарство одбране.

„Велико ми је задовољство што могу да кажем да смо потписом грчке стране данас постали и део борбене групе ЕУ Хелброк коју чине Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина. Као што видите Војска Србије се високо цени и све ове земље су без икаквих условљавања прихватиле учешће наше војске. Учешће наше војске ће бити на нивоу једног вода Војне полиције до пет штабних официра и наравно представника канцеларије за цивилно-војну сарадњу, а наше учешће ће бити оперативно до 2020. године”, рекао је Вулин.

Грчки министар одбране Панос Камаенос је подвукао спремност за наставак подршке и размену искустава у процесу европских интеграција, а посебно у ангажовању Србије у борбеној групи ЕУ, где је Грчка водећа држава.

Вулин је рекао да је то велика потврда оперативних способности српске војске и велико признање политици државе „која успева да очува војну неутралност” и да води рачуна о томе да војна неутралност ни на који начин не спречава војску да се учествује у међународној борби против тероризма и регионалним иницијативама као што је Хелброк.

„Ово је за нас важан дан, и ово је за нас још једна прилика да покажемо да смо цењени и као народ и као држава и као политика и као војска. По саставу земаља, као што видите, налазимо се међу пријатељима. Не случајно, само је једна земља признала Косово и Метохију, док све остале нису. И о томе се врло пажљиво водило рачуна када смо бирали где ћемо се појавити и у којој групи ћемо учествовати”, рекао је Вулин.

Вулин је у Атини разговарао с Каменосом о унапређењу сарадње у одбрани и о актуелним безбедносним темама. Министри су се сагласили да сарадња у области одбране прати ниво укупних билатералних односа две земље који су традиционално пријатељски, наводи се у саопштењу.

Каменос, који је делегацију Министарства одбране Србије дочекао на српском језику “Браћо Срби, Грци су са вама”, рекао је да Србију и Грчку, осим блиског пријатељства које подразумева и подршку српској борби за очувању територијалног интегритета и суверенитета, везује и заједнички европски пут, додаје се у саопштењу.

Вулин је рекао да припадници оружаних снага, кроз реализацију заједничких вежби и у Србији и у Грчкој, значајно доприносе подизању оперативних и функционалних способности две војске, додајући да треба да се “искористе огромни потенцијали за унапређење сарадње у области рада обавештајних и специјалних служби”.

„Грчки партнери имају интересовање за поједине производе наше одбрамбене индустрије, које ћемо надам се у току ове године и приказати нашим пријатељима баш овде, али исто тако и за могућност заједничког наступа на трећим тржиштима где можемо да искористимо и међусобно технологију и утицај у земљама у којима можемо да продајемо своје војне производе”, рекао је Вулин.

Током посете Атини, Вулин састао се и с председником Грчке Прокописом Павлопулосом, положио венац на Споменик незнаном јунаку на Тргу Синтагма, а за сутра је планиран разговор с архиепископом атинским и целе Грчке Јеронимусом II.

 

 

 

ИЗВОР: Бета