ШОКАНТНИ РАЗГОВОР ТРАМПА И МЕРКЕЛОВЕ: Драга пусти ЕУ, него кад враћаш паре!

  • Амерички председник Доналд Трамп уручио је немачкој канцеларки Ангели Меркел рачун на 374 милијарде долара, колико наводно Немачка дугује НАТО пакту
  • Неименовани немачки министар, тврди да је Трамп испринтао лажни рачун и уручио га Меркеловој за време разговора иза затворених врата током њене посете Вашингтону прошле недеље

 

Државе чланице НАТО пакта начелно су се обавезале да троше два посто свог бруто националног дохотка на одбрану, али је ту обавезу врло мали број држава испоштовао. Износ који је Трамп гурнуо Меркеловој у руке наводно је износ који је немачка требалo да уплати од 2002. до данас, са каматама. Та година је одабрана јер је тадашњи канцелар Герхард Шредер обећао да ће трошити више за одбрану.
Меркелова је наводно остала смирена и није реаговала када је добила рачун. Како Курир сазнаје од добро обавештеног извора Меркелова је покушала да настави разговор и прича са америчким председником о Европској унији, међутим Трамп је прекинуо и рекао:
“Па драга ти не представљаш ЕУ већ Немачку, хајде да ми причамо кад ћете да платите дуг.”

Немачка канцеларка се шокирала, а Трамп је додао:

“Подижете плате и пензије у Немачкој, што значи да вам је БДП већи, хајде сада да видимо кад плаћате дуг”.

Меркелова је одговорила: “Па до 2024. године у ратама”.

Трамп се на то насмејао и поновио питање, а Меркелова је остала шокирана, каже неименовани извор.

После састанка, Трамп је и на Твитеру написао како је Немачка дужна САД
“Успркос ономе што сте можда чули од лажних вести, имао сам сјајан састанак с канцеларком Ангелом Меркел. Но, Немачка дугује велике количине новца НАТО-у и Сједињене Државе морају добити више за моћну и врло скупу заштиту коју пружају Њемачкој”, написао је Трамп на Твитеру.

Немачка министарка обране Урсула Вон дер Лејен одбацила је тврдње да је Немачка ишта дужна САД или НАТО.

 

 

ИЗВОР: ЕПК, Курир