ШОКАНТНА ИЗЈАВА ИЗ ШУШЊАРА: Муслиманка прала тепих на споменику жртвама јер не зна ћирилицу

Слика објављена у медијима на којој муслиманка пере тепих на партизанском споменику на Шушњару, код Санског Моста – шокирала је јавност.

 

 

прање тепиха на споменику

Прала тепихе на спомен обиљежју Шушњар

 

 

Спомен гробље подигнуто је у помен на 5.500 Срба и 50 Јевреја, које су усташе убиле на Илиндан 1941. године. Она за РТРС тврди да не зна ћирилицу и да није знала да је ријеч о споменику.

Оштре реакције стижу из Српске православне цркве у Санском Мосту гдје поручују да овако нешто није смјело да се догоди.

Срби повратници, углавном и нису знали за овај срамотан чин. Полиција, када је затекла жену како на Шушњару преко спомен обиљежја пере тепих, тек је издала усмену опомену.

Бошњакиња која је прала тепих на јасно означеном спомен обиљежју жртвама усташког злочина, каже, није знала да је ријеч о споменику, иако је само ограда дијели од меморијалне зоне. Апсурд или не, она све образлаже непознавањем писма!

„Ја не знам ћирилицу, он каже пише ти овдје, ал ја не знам ћирилицу, знам харфове и ова слова овдје“

За срамно и незапамћено понашање, нема казне! Полиција је починитељку тек усмено опоменула.

„Издана је мјера упозорења и једно упозорење да се овакве радње више не понављају“, изјавио је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а Унско – санског кантона.

Свештеник у Санском Мосту истиче коректне односе са вјерским заједницама на подручју ове локалне заједнице. Ипак, овај догађај каже, оправдања нема, за сваку је осуду без обзира на вјеру и нацију починиоца.

„Није требало тако нешто да се деси, јер према тим жртвама највећи проблем је за породице које су изгубиле своје најмилије у Другом свјетском рату, ту су цивили поубијани, дјеца, жене, има и Јевреја“, напомиње Ален Марић, свештеник у Санском Мосту.

Ово није први инцидент на Шушњару, каже професор Владимир Лукић. Већ неколико пута уништавана је ограда, зеленило, али ни сами споменици нису поштеђени вандализма.

„И стока је улазила унутра што никако није у реду и заиста мислим да са тим треба прекинути“, рекао је Лукић.

Порука повратника из Санког Моста данас јасна.

„Сваки гроб без обзира чији је треба се поштовати“, каже Јелена Маричић, повратница из Санског Моста.

А ове гробове сваке године на Илиндан обилазе многи.Тако ће бити и овог другог августа на Шушњару, када ће бити обиљежена 75. годишњица од усташког покоља Срба и Јевреја.

 

 

ИЗВОР: Радио Телевизија Републике Српске