СЛОВЕНИЈА ОДБИЛА ДА ПРИМИ 1.800 МИГРАНАТА ИЗ ХРВАТСКЕ

Словенија је одбацила захтев Хрватске да данас прихвати још један воз са 1.800 избеглица из Хрватске, изјавио је државни секретар у Министарству унутрашњих послова Боштјан Шефиц.

„Словенија није спремна да данас прихвати додатних 1.800 избеглица из воза“, рекао је Шефиц на конференцији за новинаре, јавила је словеначка агенција СТА.

Како је пренео Ројтерс, Шефиц је на конференцији за новинаре рекао да Словенија не може прихвати неограничен број миграната ако зна да не могу да наставе свој пут.

„Верујем да ће Хрватска, Србија и Македонија, такође, морати да предузму мере“, казао је он.

У Словенију је до сада из Хрватске ушло око 3.000 избеглица, највећим делом преко граничних прелаза Мацељ и Мурско Средишће, док их је 642 ушло преко Брегане, саопштила је данас словеначка полиција.

Државни секретар у словеначком Министарству унутрашњих послова Боштјан Шефиц рекао је синоћ да је Словенија спремна да дневно прими до 2.500 миграната, али да неће бити проблем ако их буде и стотињак или двеста више, као и да се сарадња са хрватским колегама до сада одвија како је и договорено, пренела је Хина.

Током дана би преко Чаковца и Мурског Средишча требало да стигне воз са већим бројем избеглица и миграната, а Шефиц је најавио да ће ритам примања миграната бити повезан са темпом њихове регистрације у Словенији, као и прелазом избеглица који се у њој већ налазе у Аустрију.

Словеначка влада дала је јуче допуштење за активирање војске као подршке полицији у случају неконтролисаних прелазака „зелене границе“ и већих избегличких таласа, али истиче да за то за сада нема потребе јер се све одвија нормално и у сарадњи са Хрватском из које избеглице долазе и аустријским властима.

Све избеглице су јуче упућиване према Шентиљу, одакле су у групама и уз контролу пешке прелазили у Аустрију након одмора, а у Шентиљу се налазе и грејани шатори који могу да приме 2.000 људи.

Словеначка Служба за заштиту и спасавање наводи да та земља тренутно располаже са храном и помагалима којима пет дана може да обезбеди више хиљада избеглица и миграната у транзиту.

Премијер Словеније Миро Церар је изјавио да је садашњи избеглички талас за Словенију прилично финансијски захтеван и да ће се његова влада обратити Европској унији како би добила средства за лакше савладавање избегличке кризе ако би стање са избеглицама потрајало дуже времена.

 

ОКО 640 ИЗБЕГЛИЦА ДОШЛО ИЗ СЛОВЕНИЈЕ У АУСТРИЈУ

 

Преко словеначко-аустријског граничног прелаза Шпилфелд прешло је око 640 избеглица које су због затварања зелене граница Мађарске промениле руту путовања ка западној Европи.

Тих скоро 650 избеглица прешло је границу јуче, већина их је пребачена у смештаје у Грац, а један мањи број остао је у прихватном центру на самој граници.

Словеначке власти превозе избеглице до прихватног центра на својој страни границе и само у групама од 150 пуштају даље у Аустрију.

Министарство унутрашњих послова Аустрије, након одлуке Мађарске да затвори своје границе према Хрватској, очекује промену рута којом избеглице долазе у Западну Европу, која сада води преко јужних аустријских међа.

На основу тога Министарство полази од тога да ће преко прелаза Шпилфелд током викенда у Аустрију ући до 4.000 миграната.

 

ИЗВОР: novosti.rs