СЛОВАЦИ РАЗОЧАРАНИ У ДЕМОКРАТИЈУ, ПРИЗИВАЈУ КОМУНИЗАМ: Политичари криви за овај став

У Словачкој у последњих пет година убрзано расте незадовољство стањем демократије па би тако чак сваки четврти Словак радије диктатуру, а 28 одсто тоталитарни комунистички режим него демократију какву имају, показала је најновија анкета агенције Фокус.

Као главне разлоге зашто 40 одсто анкетираних сматра да је демократија у Словачкој лоша, чак мизерна, навели су пре свега то да политичари не раде у интересу друштва и грађана већ за своје личне интересе и евентуално у интересу својих пријатеља привредника и тајкуна.

Проблематична је према оцени Словака у тој анкети за НВО Инеко и правна држава зато што се у Словачкој не кажњавају довољно махинације са државном имовином и јавним средствима, пред правдом нису сви једнаки а пред судом Словаци тешко и споро долазе до својих права.

“Људи који су спремни да подрже екстремисте су фрустрирани. Злоупотреба власти тера људе у есктремизам. Сваки четврти грађанин Словачке види алтернативу садашњем стању демократије чак и у укидању парламентарног система и повратку диктатури. Социјалистичком систему из времена пре 1989. године вратило би се 28 одсто људи а чак 35 одсто допушта могућности изласка Словачке из ЕУ”, казао је данас новинарима поводом нове анкете директор НВО Инеко Петер Голијаш.

Словачки премијер Роберт Фицо упозорио је ових дана да словачки и европски званичници морају да престану да се руководе политичком коректношћу зато што она гура људе у наручје есктремиста и популиста који такве обзире немају и именују проблеме отворено.

 

 

ИЗВОР: Бета