СКРИВЕНА ИСТИНА: Румунија се преобраћа у велику војну базу САД

  • САД више не крију да су њихове инвестиције у војну сферу усмерене против Русије, а посебно за шпијунирање њене делатности у црноморском региону. Наиме, како пише Драгош Думитриу за молдавски Спутњик, ваздушне снаге САД инвестирају 40 милиона долара у изградњу нове авиобазе, 71 km од румунског града Кимпија Турзиј. Циљ САД је да овде буду смештени војни дронови са великим радијусом дејства

 

Ради се о дроновима MQ-9 Reaper, специјално израђених за идентификовање и прикупљање информација у Источној Европи и црноморском региону, како то приказује сајт Defense News.

Новац САД биће уложен у изградњу хангара за дронове и авионе Ф-15 и А-10 специјалне инфраструктуре, при чему треба знати да само један апарат вреди више од 25 милиона долара.

При свему овоме приметно је ћутање „инвеститора“ ратног ваздухпловства САД, које је ширење војне инфраструктуре у Румунији обавило велом тајне. Међутим, изјаве америчких воних званичника сведоче да је читав пројекат усмерен против Русије. Тако је, на пример Џим Товсенд (Jim Townsend). Бивши заменик секретара САД за одбрану (сектор Европе и НАТО-а), иначе и члан Центра за нову америчку безбедност, изјавио „да САД могу применити MQ-9 из база у Румунији у циљу сагледавања деловања Руса у региону Црног мора“.

Током лета 2018. у бази Кимпија Турзиј размештена је ескадрила, без икаквих објашњења, F-15C Eagles, а крајем августа и авиони A-10 и F-16, што је додатно раздражило Москву. Љутња није само усмерена на САД већ и на Румунију која се последњих деценија понаша као верни слуга свих русофобиста и свих оних који желе да нанесу неко зло Русији.

 

ИЗВОР: Центар академске речи