СКОРО ПОЛОВИНА МЛАДИХ У СРБИЈИ НЕМА ПОСАО

Међу десет највећих проблема у свету, незапосленост је ове године на другом месту, а у Србији, стопа незапослености младих људи износи чак 43 одсто.

Сиромаштво, беспарица, повећана учесталост криминала, па чак и ментална обољења. Узрок – незапосленост.

За младе је незапосленост највећи проблем у Србији.

Из Националне службе за запошљавање истичу да је стопа незапослености младих двоструко већа у односу на незапосленост опште популације.

”У просеку млад човек до 30 година чека посао око две године, што је податак који показује да млада лица у просеку улазе у категорију дугорочно незапослених”, каже Нада Милановић.

Иако би већина младих сматрала државу главном и одговорном за овај проблем, министар просвете Срђан Вербић не мисли да је тако.

“Држава може да уради много, држава треба да уради још много, али нико нема ни морално право да чека на државу да му реши проблем запошљавања”, наводи Вербић.

Ипак, министар је рекао да је недостатак праксе главна препрека за запошљавање младих и да би невладине организације могле бити одличан канал како да се стекну искуства.

”Дакле, они у току свог школовања, и ту јесте огромна одговорност државе, млади завршавају школе, завршавају факултете, а да се нису срели нигде са реалним животним проблемима.Тај проблем не може да реши само образовни систем, постоји друга страна која је заправо привреда и која мора да учини много више да створи ту праксу”, додаје Вербић.

Проблем незапослености младих представља горуће питање, како у Европској унији, тако и у Србији. Највиша стопа незапослености у Европи бележи се у Шпанији, Грчкој и Италији, док су Немачка и Холандија земље са најнижом стопом.

 

 

ИЗВОР: Б92