Скопска Црна Гора и њене светиње у Македонији сачувала корене Срба

  • Око 50 цркава и манастира, углавном из средњег века, на простору Скопске Црне Горе, на северу Македоније, готово да је непознато већини грађана Србије. Све цркве и манастири који су раније припадали Пећкој патријаршији, уведене су катастарску Македонску православну цркву

 

Посетилаца из Србије нема, јер не постоји нити једна организована тура из Србије а да има манастире Скопске Црне Горе у понуди. Иначе овај крај на северу Македоније је већински насељен Србима.

 

Makedonia_Skopska_Crna_Gora_lokacija                                             Област Скопске Црне Горе на мапи

 

Предање каже да се пре доласка Турака та област звала „Скопска Света Гора”, јер, имала је 365 цркава и манастира, док сада, у том крају, постоји око 50 цркава и манастира, углавном из средњег века.

Села Кучевиште, Горњане, Бањане, Чучер, Побужје, Глуво, Мирковце, места су у Скопској Црној Гори са већинским српским становништвом.

У највећем селу Скопске Црне Горе, налази се Црква Светог Спаса, која се до 15. века звала Ваведење Пресвете Богородице, а претпоставља се да је настала 1333. године, у времену цара Душана, док, мисли се да је започета у време његовог оца, Стефана Дечанског.

Манастир Свети Никита налази се у селу Горњане и православни је манастир из 14. века, задужбина краља Милутина.

 

Manastir Sveti Nikita u Makedoniji

                                                        Манастир Свети Никита

 

У селу Бањане је посебно интересантан манастир Свети Илија, јер изгледа као да „излази“ из масивне стене. Такође, у Бањану постоји и Црква Светог Ђорђа.

На подручју Скопске Црне Горе, између осталих, постоје и храм Свете Параскеве, Црква Светог Атанасија, манастир Свети Архангели, манастир Света Богородица, Црква Свете Петке у Побожју, Црква Светог Николе у селу Љубанци, као и велики број манастиришта и црквишта, односно места на којима постоје видљиви остаци некадашњих богомоља.

 

ИЗВОР: www.rts.rs, putevimapravoslavlja.info