СКИНУЛИ КАЈМАК: Банке пуне пара, изнеле из Србије 400 милиона евра

Банкарске куће заједно са страним фирмама највећи су извозници кеша из наше земље и ове године „олакшали“ су нас за 1,7 милијарди евра на име одливеног профита и враћања новца централама

БЕОГРАД – Фирме и банке изнеле су из Србије ове године 1,7 милијарди евра, што је, према мишљењу стручњака, последица слепог веровања државе у страна улагања и презадужености грађана и привреде. Банке у Србији потражују око 26 милијарди евра, што значи, кажу економисти, да поседују све од Београда до Ниша!

Или, како додаје финансијски аналитичар Драгован Милићевић, да ће грађани и привреда наредних 10 година морати да раде да би отплатили своја дуговања банкама. А оне су, како је јуче саопштила Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, пуне новца, стабилне су и није им потребна докапитализација, тако су показале дијагностичке студије НБС. Како и не би, каже Милићевић, када су фирмама, према билансима српских предузећа, извукле 35 милијарди евра на име негативних курсних разлика и камата.

Због тога није изненађење да су се од јануара до краја септембра ове године банке раздужиле према матичним банкама за око 390 милиона евра. Милићевић каже да ће банке наставити то да раде јер немају коме у Србији да позајме новац, сваког дана се повећава број кредита које грађани и привреда не могу да враћају.
Данас банке само могу да дају паре некоме коме не требају јер фирме које добро послују једине испуњавају услове. Највећи број фирми није ликвидан да може да добије зајам. Али банке су и криве за такво стање јер су претходних година гурале кредите свима, и шаком и капом, без доброг обезбеђења – истиче Милићевић.

 

 

3

 

 

Новац у стране земље шаљу и компаније које послују у Србији. Од јануара до септембра фирме су из Србије изнеле 1,3 милијарде евра више него што су уложиле. По основу дивиденди у иностранство су послале 781 милион евра и по основу реинвестиране добити још око 520 милиона евра. У просеку су од 2011, према Милићевићевој рачуници, годишње слале ван земље по милијарду евра.
Позната је ствар да стране директне инвестиције нигде нису допринеле развоју земље. Прилив је последњих година смешан, по неколико стотина милиона евра – додаје он.

 

Биланс од 2011.
„ПОБЕГЛО“ 8,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

До 2011. године банке су у Србију уносиле више новца него што су износиле. Од 2011. до 2014. у иностранство су послале 2,5 милијарди евра. У истом периоду повећао се и одлив новца преко компанија. Оне су за пет година послале у стране земље више од шест милијарди евра.

 

ИЗВОР: Курир