СКАНДАЛ У ВЕНЕЦИЈИ: Кустурица због Додика остао без златног лава!

  • Прослављени уметник пожалио се пријатељу да његов филм „На млијечном путу“, с Моником Белучи у главној улози, није тријумфовао јер је жирију засметало што се и председник РС прошетао црвеним тепихом

 

 

Славни режисер Емир Кустурица пожалио се једном пријатељу (име познато редакцији) да није добио Златног лава на фестивалу у Венецији јер је црвеним тепихом прошетао и председник Републике Српске Милорад Додик!

Куста је словио за једног од фаворита за престижну награду, али жири Мостре одлучио је да његов филм „На млијечном путу“, с Моником Белучи у главној улози, ипак не буде лауреат. Заправо, све је политизовано и то се прослављеном уметнику нимало није свидело.

 

Професор разочаран

 

– Професор ми је рекао да зна да није добио Златног лава у Венецији због присуства Милорада Додика у Венецији и великог пријатељства с њим. Све је добило политичку димензију, а тај скандал је забиберен причама о референдуму у Републици Српској. Ужасно се разочарао, али не жали за наградом, јер више му је стало до правог пријатељства него до признања. Свакако, после Венеције и сазнања да му је због појављивања Додика на црвеном тепиху измакла награда коју смо сви очекивали, донео је чврсту одлуку да више не учествује на фестивалима, што је и саопштио медијима – рекао нам је Кустуричин близак пријатељ.

Није баш пракса да се политичари појављују на филмским фестивалима, али Додик је био тамо као први човек Српске, која је много допринела да „На млијечном путу“ буде снимљен. Наш саговорник истиче да је јасно да се странци отворено противе одржавању референдума о Дану РС, а Кустина блискост с руским председником Владимиром Путином и његова честа гостовања у Русији додатно су допринели томе да остане без главне награде на фестивалу на којем је тријумфовао још 1981. са „Сећаш ли се Доли Бел“.

 

Не прихвата кривицу

 

Ипак, нису могли да један квалитетан филм скроз занемаре због политике, па је „На млијечном путу“ добио признање Млади златни лав. Током јучерашњег дана у више наврата смо покушали да ступимо у контакт са Емиром Кустурицом, али безуспешно. Председник Републике Српске информацију до које је дошао Курир доводи у везу са „исквареним вредностима“.

– То говори о исквареним вредностима. Нешто је вредно са становишта уметности или није вредно. А то да ли је неко ту или није, уопште не треба да буде важно. Не видим зашто би то био проблем, ја водим политику у РС, немам ниједно кривично дело иза себе… – одговара Додик и додаје да оно што он види јесте да је Кустуричин филм „високе уметничке вредности, набијен садржајем“:

– Шта је критеријум венецијанског фестивала, не знам. Не прихватам да ја будем крив. Нисам бабарога. Пријатељство с њим ми је веома важно јер је велики уметник!

Позвали смо и глумицу Слободу Мићаловић, која игра у филму „На млијечном путу“ и која је била у Венецији.

 

Уметнички ниво

 

– Пре свега сам сарађивала с њим на уметничком нивоу, а све што се тиче политике, верујте ми, нити знам, нити се тиме бавим, и зато нисам компетентна. Ипак, оно што могу овако лаички да кажем јесте да Кустурица не прича ништа напамет и да му треба веровати све што каже – нагласила је Мићаловићева.

 

 

 

ИЗВОР: Курир