СКАНДАЛ У СРБИЈИ ВЕЛИЧАЈУ СРБОМРСЦА: У Смедереву служили мису за Степинца и молили се да буде светац?

СМЕДЕРЕВО – Док трају тешки преговори мешовите православно-католичке комисије о лику и делу кардинала и надбискупа из времена НДХ Алојзија Степинца и док се патријарх Иринеј са целом СПЦ и државни врх Србије боре свим силама да спрече да злочинац буде канонизован, усред Смедерева наводно је служена миса за Степинца и читана молитва да постане светац.

Миса је, како тврди извор, служена под покровитељством Београдске надбискупије, а служио је судски викар и младомисник Јован Вејин у католичкој цркви Рођења Светог Ивана Крститеља у Смедереву.

– Било би сасвим у реду да је та миса одржана у Хрватској, али да се то уради у Србији, стварно је велики скандал. И то у целој овој осетљивој ситуацији, када се Србија грчевито бори да докаже ко је заправо био Степинац и да је тај човек малтене директно одговоран за страдање великог броја људи. Свештеник који је служио мису није неки „обичан”, већ човек који је у Надбискупији београдској на веома високом положају– препричава извор за лист Ало.

 

View image on Twitter

Kardinal na Misi posvete ulja: Neka nam bl. Alojzije bude smjerokaz u nasljedovanju Krista. http://bit.ly/2pxN45O 

 

 

Коментаришући ова сазнања, протојереј ставрофор Димитрије Калезић, професор Универзитета у пензији и бивши декан Богословског факултета у Београду, за „Ало!“ каже да му је јасно зашто је таква миса служена.

– У тој причи ја видим само инат и тактику контрирања, управо зато што се цела Србија бори против канонизације. Поставља се питање да ли ће Степинац бити светац за Смедерево, наравно да неће, биће за то мало католика колико их има тамо и ни за кога више. Донекле би ми било разумљиво да је миса служена у Хрватској, Славонији или било ком месту где има више католика. Да су сигурни да је он светац, Католичка црква никог не би питала ништа, пун календар имају светаца, а за кога су још питали друге осим за њега? Он неће бити светац за друге, него само за њих – коментарише Калезић.

Историчар Чедомир Антић за Ало каже да ни за саму Католичку цркву не би било добро да се Степинац канонизује јер је он, између осталог, био контроверзна личност, тежак расиста, националиста и шовиниста.

– Што се тиче Степинца, није добро да у време када Католичка црква покушава да се реформише, преиспита и суочи са разним проблемима из прошлости, када је у протеклих 50 година амнестирала многе слободоумнике какав је Галилеј, осудила сопствене прогоне читавих народа као што су на пример Јевреји, инсистира на канонизацији човека који је сарађивао са режимом у НДХ, највернијим савезником Трећег рајха – наводи Антић и додаје:

 

 

 

 

 

– Свако ко прочита Степинчеве дневнике видеће да је он био расиста и националиста, шовиниста, да није био толерантан према другим народима и другим верама. Не бирају они њега за председника општине у Вараждину, него хоће да га канонизују. То је, наравно, њихова ствар, али сваки покушај превазилажења миленијумског раскола између католичанства и православља је значајно отежан ако то учине. Црква не треба да буде у служби неког народа, посебне нечијег националног покрета, и а не може да подржава контроверзне људе – завршава он.

 

Иринеј: Степинац је мирно гледао убијања у НДХ

 

Патријарх Иринеј је у писму које је послао папи Фрањи врло отворено говорио о Степинцу и разлозима због којих не сме бити проглашен за свеца.

– Кардинал Степинац је свесрдно подржао стварање НДХ, обасуо је похвалама њено вођство и вишеструко учествовао у стварању атмосфере нетолеранције која је царевала у тој држави, копији Хитлерове Немачке и Мусолинијеве Италије… Кардинал Степинац није протестовао, него је ћутао и пред чињеницом да су у „његовој“ држави хладнокрвно, плански и системски убијана и деца „непоузданих“ грађана те државе – Срба, Јевреја, Рома… – написао је патријарх Иринеј.

Вејин: Хладно вас је неко слагао

 

Младомисник Јован Вејин јуче је поручио да он не зна ништа о миси за Степинца.

– Не, нисам служио мису за Степинца. Ко вам је то рекао? Хладно вас је неко слагао. Не знам уопште о чему се ради – било је све што је рекао.

 

 

 

ИЗВОР: Ало