СКАНДАЛ: Осуђени педофил на челу организације за заштиту деце!

Загреб – Невероватна, али, на жалост, истинита прича. Осуђени педофил на челу је организације за помоћ злостављаној деци. Служио је казну затвора од 10 година због педофилије. Омбудсман каже да је упозоравала надлежне на овај проблем, али да је нису слушали.

Наиме, осуђени педофил суоснивач је организације која се бави заштитом деце од сексуалног злостављања. Своју прошлост, како каже, не крије.

„Председник сам организације за заштиту људских права, био сам 10 година у затвору, осуђен сам због злостављања две девојчице“, каже нам.

Пре нешто више од годину дана изашао је из затвора. Једну је малолетну девојчицу према пресуди сексуално искоришћавао, а с другом имао сексуални однос. На наше питање како сада штити права деце, а био је у затвору због њиховог злостављања одговара – „У чему је проблем?“.

Проблем је, тврди, омбудсман у Закону који овако нешто не брани.

„То је једна од нелогичности система. Упозорила сам министарство управе 2014, нажалост моји предлози нису прошли“, каже омбудсман Мила Јелавић.

И бивша министарка, свесна је мањкавости система.

„То је показатељ нефункционисања система који не проверава такве информације, ми сваки дан имамо преко десетак нових организација које се формирају“, каже Миланка Опачић.

А да ли је дотични и даље у регистру педофила?

„Сигурно да јесам, то није ни мало спорно свака особа која је оптужена за злостављање деце је у том регистру“, каже.

Али, то га тврди није спречило ни да сарађује са институцијама и каже како нико никада није довео у питање његову пресуду са његовом садашњом функцијом. Каже како раде на начин да сарађују са институцијама те да нико од чланова организације неће имати контакт с било којим дететом.

Остаје нажалост да му се само верује на реч, јер ниједан закон му то не брани.

 

 

ИЗВОР: Dnevnik.hr