СКАНДАЛ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ЦРНЕ ГОРЕ: Професорица Татјана Бечановић вређала српске студенате

  • Професорица Татјана Бечановић укорена је јавном опоменом Суда части Универзитета Црне Горе због неакадемског и неетичког понашања, као и пријетњи на националној основи.

 

На професорицу Бечановић жалили су се студенти друге године Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности. Они су у писму управама Филозофског факултета и Универзитета Црне Горе навели да се професорица понаша неакадемски, да им пријети и провоцира их на етничкој и националној основи. Притом су казали да је окидач за револт професорице Бечановић била анкета у којој су је оцијенили просјечном оцјеном 2,5.

„Најприје је почела пребројавати србисте, а убрзо су нам упућене и пријетње: „Платићете ми!“, „Ко сте ви да ме тако оцјењујете“, „Ви и Аднан Чиргић ћете ме оцјењивати!?“. У том тренутку осјетили смо се угрожени и незаштићени“, написали су тада студенти.

Жалба на професорицу Бечановић упућена је у прошле године и тада је казано да ће случај бити размотрен у наредних 15-ак дана. Међутим, случај се окончава тек сада, а из Суда части наводе да је сложеност случаја узрок кашњењу.

У извјештају наводе да су се сагласили да у врло оштром испитивању предсједника и чланова Суда части ниједан свједок, са обје стране, није показао ни најмању неконзистентност.

У саставу Вијећа у овом предмету били су Дражен Церовић, Филип Вукмировић и Жана Лекић.

По наводима колега професора, као и студената, Бечановић је од раније позната по својим „испадима“ за катедром. Руководилац Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филозофског факултета у Никшићу Лидија Томић свједочила је о овим случајевима, ставивши се на страну студената. Она је казала је да није први пут да се студенти са тог одсјека жале на професорицу Бечановић.

Она је казала да су неистините контраоптужбе Бечановићеве да професори са Одсјека за српски стоје иза писмене жалбе 18-студената тог програма, који су се жалили на њено неакадемско понашање, пријетње и провокације на етичкој и националној основи.

 

 

ИЗВОР: ИН4С