СКАНДАЛ НА ХРТ-у: Свештеник ВЕЛИЧАО УСТАШЕ у директном преносу

М. Б.

 

Лука Прцела, приор доминиканског самостана у Сплиту, у проповеди у директном преносу на хрватској националној телевизији, критиковао је председницу Хрватске због изјава о НХД и истовремено величао злочине усташке Другог светског рата, преноси хрватски Н1.

У скандалозном обраћању он је практично злочине који су почињени оправдао тиме да “Хрватска није убила никога изван својих граница”, а претходна два председника Иву Јосиповића и Стјепана Месића назвао председницима антихрватске државе. Онда се обрушио на актуелну председницу због изјаве да је “НДХ је била најмање независна и најмање је штитила интересе хрватског народа, а усташки режим је био злочиначки режим”.

– Ја не могу никако да опростим ово што је Колинда Грабар Китаровић изјавила да хрватска држава – НДХ није била независна и да је била злочиначка. Ко каже да је данашња Хрватска држава независнија од оне која је била од ’41. до ’45.? Ма, ја питам ако је већ морала то да каже пред Американцима, зашто није рекла па нисмо ми Хрвати бацили атомску бомбу на Хирошиму и Нагасаки – рекао је Лука Прцела.

Нисмо ми бомбардовали ни Дрезден ни Хамбург – додао је и наставио са скандалозним излагањем:

– Кога смо ми заправо убили изван својих граница? Ма, доста више да се сами по пљујемо. Доста више са тим што се догађало у протекло време, током мандата двојце председника који су били, можемо да кажемо, председници антихрватске државе. И зато ми је драго што су наши бранитељи добили свога министра бранитеља – казао је директном преносу.

Према његовим речима, тај министар, Томо Медвед, није био саветник ни једног ни другог председника и није завршио школе у Кумровцу или Билећу.

– Министра који је ратовао са својим пријатељима, колегама, са нашим ратницима и борцима. Ми треба да се боримо за истину, за правду, за свој народ. Немој допустити да по нама ико пљује. То није Христов наук. Он није допустио да га удара слуга великог свештеника, не допуштамо ни ми да нас ико удара. Будимо своји, бранимо своје, не узимајмо туђе, као што никад нисмо, амин – навео је у скандалозној проповеди Прцела.

 

 

ИЗВОР: N1, Блиц