„Сјеча“ Срба у Војсци Црне Горе: Национална припадност мотив за отпуштање војника

IMG 0935 409x307 Сјеча Срба у Војсци Црне Горе: Национална припадност мотив за отпуштање војника (ВИДЕО)

 

Двадесет и два недавно отпуштена војника из службе Војске Црне Горе су српске националности, а још 90 припадника Војске који се изјашњавају као Срби су за сада „на чекању“, што за пензију, што за Биро рада, сазнаје ИН4С.

На данашњем пресу Синдиката одбране и војске Црне Горе (СОВЦГ) замолили смо предсједника Ненада Чобељића да прокоментарише ову чињеницу.

Истичући да му је та чињеница новост јер се синдикат не бави националном припадношћу војника, он је казао да је, према њиховом дубоком увјерењу, заштитник људских права у Црној Гори морао да реагује по овом питању и да дефинитивно утврди да ли је ријеч о дискриминацији на националном основу.

Он је, одговарајући на питање ИН4С-а о овом проблему, казао да је на основу свега онога што је до сада синдикат изнио у јавност апсолутно у питању дискриминација и додао да није јасно зашто Савјет националне безбједности, као ни Тужилаштво нису предузели ништа да утврде чињенице везане за мотив отпуштања војника.

Поручује да СОВЦГ неће одустати од одбране дискриминисаних војника.

Трећи марш „За истину, правду и достојанство“

Синдикат одбране и војске Црне Горе (СОВЦГ) позвао је данас на прес-конференцији све грађане да им се придруже у трећем по реду протестном маршу под називом „За истину, правду и достојанство“.

Марш ће се кренути у четвртак, 5. октобра, са на Трга независности у Подгорици, с почетком у 16.00 часова.

Предсједник СОВЦГ Ненад Чобељић казао је данас да је трећи марш резултат тога што њихови захтјеви са претходна два марша нису испуњени.

Чобељић истиче да практично ништа није учињено поводом утврђивања разлога и чињеница о мотивима отпуштања великог броја војника из Војске Црне Горе.

„Нису само 22 војника отпуштена. Отпуштено их је још три“, истакао је он, оцјењујући да се наставља терор над војницима и терор над системом команде и уопште над цјелокупном систему који је, како је казао, увијек почивао на знању, способности и професионалности.

Предсједник СОВЦГ сматра да је и предсједник државе Филип Вујановић такође жртва терора, због тога што је, како је казао, несхватљиво да је неко ко је предсједник свих грађана Црне Горе покаже да ипак није предсједник 25 грађана – отпуштених војника.

„То да је и он предмет терора потврђује и чињеница да је командовање Војском предао министру одбране, што сматрам да је неуставно, но видим да судство не реагује“, навео је он, додајући да ће трећим маршем бранити уједно и првог војника државе, а то је Вујановић.

Према његовим ријечима, проблем се не окончава на отпуштању војника већ се проширује и на то што је прекинут социјални дијалог, а закон прилагођен тако да се може самовољно поступати, као и на то што се фаворизују синдикати који су сервилни, те огромно незадовољство и поремећене односе Војске.

Драгишић: Министар обмањује јавност и врши притисак на чланове СОВЦГ

Горан Драгишић, члан Извршног одбора СОВЦГ истакао је да је министар Бошковић у изјавама обмануо јавност, као и да константно врши притисак на чланове да се ишчлане из једног и пређу у други („сервилни“) синдикат.

„Министар нас назива мањинским синдикатом, иако је разлика у само пет-шест чланова, што је, како он мисли, разлог за прекидање социјалног дијалога“, казао је Драгишић.

Драгишић је у наставку навео још неколико, како је казао, „показатеља драстичног атака и дискриминације министра Бошковића према СОВЦГ“.

 

predrag boskovic 409x275 Сјеча Срба у Војсци Црне Горе: Национална припадност мотив за отпуштање војника (ВИДЕО)

 

„Министар са својим помоћницима непосредно према појединим нашим члановима и према чланству уопште врши притисак да се исти исчлањују из СОВЦГ. До сада се исчланило 8 а не 20 како је министар тврдио у ТВ емисији Начисто. Министар није навео да се у СОВЦГ истовремено учланило нових 6 чланова. Изјава министра Бошковића да су та лица која су се исчланила лично њему доставила доказ о томе је очигледан и необорив доказ притисака и антисиндикалне дискриминације коју спроводи министар Бошковић“, истакао је он, додајући да су огромна већина прогнаних војника чланови СОВЦГ, 17 од 22, док ни један није члан „већинског (сервилног) синдиката“.

Представник ИО СОВЦГ такође је истакао да је Бошковић потписао уговор о оснивању стамбене задруге са својим сервилним синдикатом док СОВЦГ није ни понуђен да исти потпише.

Такође, служба за финансијско пословање МО је једнострано и ненајављено прекинула седмогодишњу сарадњу и праксу на обрачуну рата члановима синдиката за куповину на одложено плаћање, што није урађено и са синдикатом министра Бошковића.

Иста служба је, према ријечима Драгишића, такође једнострано и ненајављено прекинула пренос средства из Фонда солидарности СОВЦГ.

„Ту је и притисак да се Предсједник СОВЦГ упути у пријевремену пензију а са циљем да се тако изврши притисак према чланству и створи несигурност у Војсци у смислу радног мјеста и остваривања права по основу рада и радних односа. Министар у континуитету јавно износи низ неоснованих и произвољних тврдњи против СОВЦГ и њеног руководства. Јасно је да је министар Бошковић у офанзиви према Синдикату одбране и Војске Црне Горе и да при томе злоупотребљава функцију министра одбране и ресурсте министарства и ВЦГ. Поручујемо му да је истина и правда на нашој страни и да ће на крају ипак он бити губитник”, закључио је у излагању на данашњем пресу Горан Драгишић, члан Извршног одбора СОВЦГ.

 

 

ИЗВОР: ин4с