СИРОМАШНИ МИЛИОНЕРИ

Рајко Недић

 

Одакле им толике паре, имају пријављене просечне плате или минималце, иако не раде ништа, а живе као милионери. Већ деценијама се у Србији може чути овакав коментар грађана уз дубоки уздах када поред њих прође неки бесан аутомобил, када прођу поред виле са базеном и лифтом, када чују да су месецима раније разграбљена путовања за егзотичне дестинације, да су у Србији најпродаванија најлускузнија возила, да има богате клијентеле која пазари најскупље јахте… Одакле толике паре када су плате у Србији бедне, у просеку 300, 400 евра… Они не плаћају порез, рачуне, заврћу државу, док обичан народ страда ако закасни са уплатом једне рате за порез или им одмах искључе струју или плене имовину.

Удар на тајкуне, криминалце који су успели да оперу паре и на разне мутиводе траје у Србији колико и једна предизборна кампања. Таман када се грађани понадају да ће људи који раскалашно живе у Србији од новца који су стекли на сумњив и незаконит начин бити ухапшени или натерани да плаћају порез, кампања се завршава. До следећих избора.

Политичари потом схватају да се ради о превеликом залогају, да би таква кампања могла да угрози разне интересе па и стабилност владајуће коалиције. И онда оваква обећања падају у заборав, или завршавају још већим неуспехом. Својевремено је у лову на тајкуне и екстрапрофитере страдао само Богољуб Карић, али је он касније не само повратио новац већ је од државе наплатио и камату.

Премијер Србије Александар Вучић је као гром из ведра неба, пре неколико дана помпезно најавио са ће законом о испитивању порекла имовине држава коначно да наплати све оно што јој је годинама ускраћивано. „Не може неко ко има пријављену плату од 50.000 динара да буде велики газда два „поршеа“ или „мерцедеса“ и да има 17 станова и кућа. Такав неко мораће да објасни шта је стекао“.

 

vucic aleksandar vlada

Да ли је питање премијера Вучича “Како сте стекли богатство”, део предизборне кампање?

 

Звучи познато и по ко зна који пут… Да ли ће Вучић ићи до краја или је и ова акција само део предизборне кампање? Србију највероватније 20. децембра чекају избори у Војводини и на локалу, а увелико се прича да би и републички могли да буду у истом пакету. Или је помпезна најава дошла неколико дана пред поскупљење струје?

Да смо нормална држава, сасвим би било нормално, а нарочито сада када смо дубоко загазили у 21. век да сви плаћају порез, да се живи од свог рада, да се зна порекло имовине, да знамо да је богаташ из краја већ годинама угледни и успешни привредник и да није спорно што поседује толико богатство. А код нас је све обрнуто. Комшија живи у изобиљу, не ради ништа и знамо само да је контроверзни бизнисмен и новопечени богаташ. И заобилазимо га у широком луку и не паркирамо у близини његовог џипа. Ћутимо и гледамо своја посла.
Као и увек, грађанима не преостаје ништа него да чекају. Да чекају испуњење силних предизборних и лицемерних обећања. Ко зна, можда једног дана дочекају и сретну комшију, дојучерашњег богаташа у аутобусу градског превоза.

 

 

ИЗВОР: Српски Глас, Аустралија