Сервер: Путину су врата за Балкан сада отворена!

  • Брегзит је лоша вијест за Велику Британију, за Европску унију, за Сједињене Америчке Државе, за западни Балкан, па и за Средњи исток. Али, сигурно је добра вијест за руског предсједника Владимира Путина!

 

Овако је амерички професор и аналитичар Даниел Сервер за “Аваз” прокоментарисао резултате британског референдума о изласку из ЕУ.

Каже да га је изненадило британско “да” изласку из Уније. Очекивао је економску рационалност те политичку смиреност насупрот “гађењу над мигрантима”, али то се, каже, није десило.

“Непосредне економске импликације већ су очите, оштар пад фунте, њена распродаја на берзама широм свијета. Резултат може бити обнављање рецесије у Европи”, мишљења је Сервер.

На западном Балкану, пак, како тврди овај амерички професор и добар познавалац прилика у нашем региону, ефекти могу бити непосредни, а дугорочно и страшни.

“Људима на Балкану овај момент заиста може покварити вјеровање у европску перспективу, а с друге стране подебљати сумњу у актуелну спремност ЕУ за проширење”, истиче Сервер.

Он је мишљења да ова ситуација може шире отворити врата руском утицају на Балкану. Путин ће сигурно интензивирати свој утицај у Србији те у Републици Српској, истакао је Сервер.

 

 

ИЗВОР: Дневни аваз