Секс и сан су најважнији за осећај среће и благостања, новац је небитан

Ново истраживање британског Националног центра за друштвена истраживања показује да су секс и спавање најважнији за осећај среће и благостања, као и да новац нема ништа с тим.

Студија у којој је учествовало 8.250 Британаца показала је да повећање личног дохотка има тек мали утицај на осећај среће, а да су квалитетан сан и сексуални живот најуже повезани са осећајем среће и благостања.

Људи који су током тог истраживања добро спавали имали су 15 бодова више на индексу среће него они који су лоше спавали. Особе незадовољне својим сексуалним животом имале су по 7 бодова мање него особе које су имале квалитетан сексуални живот. Онима којима су приходи нагло повећани за 50 одсто индекс среће повећан је тек за два бода.

Фактори који су за срећу такође били важнији него приходи су живот у јакој заједници, сигурност радног места и здравље блиских сродника.

Мање је важно било да ли људи поседују или изнајмљују стан, као и колико пратилаца имају на друштвеним мрежама.

Истраживање је показало и да су зрелији људи срећнији од млађих, а најсрећнији су били људи са малом децом. Особе у тридесетим и четрдесетим годинама живота које немају децу биле су најмање срећне.

 

 

ИЗВОР: Кликс, Спутњик