САРАЈЕВСКА ИЛИЏА ПОСТАЈЕ КУВАЈТ СИТИ: Српске куће Арапи купују за будзашто!

Арапизација БиХ

 

САРАЈЕВО – Предратну сарајевску општину Илиџа, у којој су већину становништва до пре 20-ак година чинили Срби, Сарајлије данас зову Кувајт Сити или Дубаи Сити.

Ово име је добила због великог броја Арапа који су се последњих година населили у овој општини. Улице су пуне држављана арапских земаља, а највише их је из земаља Залива. На ресторанима, козметичким салонима, продавницама и кафићима натписи су само на арапском, не и на енглеском или локалном језику.

Саједа Кадер, директор агенције за некретнине и туристичке агенције, каже да су “Босанци постали мањина, не осећају се као у својој земљи”.

“Са свих страна се чује арапски језик, носи се дуга ношња, клања се на улици, многе жене носе бурке…”, каже она.
Велики је број новоотворених арапских агенција за некретнине преко којих држављани земаља Арапског залива купују земљу у БиХ. На Илиџи доминирају Кувајћани, а некретнине купују и Саудијци, Катарци, Емираћани…
Кадер наглашава да је Илиџа занимљива зато што је близу Врела Босне, земљиште је јефтиније него у Сарајеву, а и све природне лепоте налазе се на Илиџи.

“Оно што је можда битно, је што је Илиџа била српска и Срби су земљу и куће продавали јефтино Арапима, поготово на Врелу Босне где је чак и резиденција кувајтског амбасадора и његова приватна вила”, истиче Кадер.

Према њеним речима, све је почело пре седам година када су Арапи почели да долазе као туристи и када се раширила идеја да је БиХ муслиманска земља у срцу Европе, да је јефтина, након чега је сваке године прилив био све већи.
Она истиче да су прво почели да долазе Кувајћани, јер њима није потребна виза, а после њих и Арапи из Емирата и Бахреина.

“Појединци су на почетку куповали земљишта чија је цена по метру квадратном била само једну марку (пола евра), па од пет до 10 КМ у центру града, а сада је цена порасла на 120 КМ”, појашњава Кадер.
Она наглашава да на Илиџи има око 140 компанија које се баве некретнинама, а власници су већином Кувајћани који су дошли пре пет година.

Осим што је сарајевски хотел “Бристол” обновљен арапским новцем, саграђени су тржни центар ББИ и Сарајево сити центар, а у општини Хаџићи отворено је и туристичко-резиденцијално насеље Сарајево ризорт на локалитету Осеник, које се простире на 160.000 метара квадратних с вештачким језером на 12.000 метара квадратних око којег је распоређено 160 објеката – два наткривена базена, хотел, спортски терени, супермаркет и други пратећи објекти.

Инвестиција је вредна нешто више од 25 милиона евра, а комплекс ће моћи да пружи смештај за 1.125 гостију.
Арапи земљу купују и у Трнову, Лужанима, Отесу, Пазарићу, Хаџићима, а има заинтересованих за земљу у Високом, Травнику, Бихаћу, па чак и Бањалуци.
Кадер тврди да међу Арапима који долазе на Илиџу и у БиХ има око 20 одсто радикалних исламиста.

 

Арапи спремни да плате 5.000 евра по сату вече са невиним девојкама

 

Према њеним речима, осим потенцијалних терориста, неки долазе да искоришћавају локални народ и жене.

“С обзиром на то да радим у агенцији, јавили су ми се многи богати Арапи да им нађем младе девојке за ноћне проводе. Били су спремни да плате 1.000 евра по сату. За невине девојке платили би чак и 5.000 евра по сату. Држава мора да реагује што пре, док није прекасно”, упозорава Кадер.

 

 

ИЗВОР: večernji.ba