САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ: „Вучићева трагикомична и квазипатриотска реторика“

Неприхватљива је одлука Владе Србије да не затражи од Русије вето на предлог резолуције о Сребреници, изјавила је председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

„Неприхватљиво је данашње сазнање да Влада Србије није одлучила да замоли Русију да уложи вето на предлог резолуције, иако се у њој на више десетина пута помиње геноцид, и пише о више десетина хиљада силованих и којом се позивају државе да ђацима у школама усаде лекције о Србима као највећим злочинцима“, навела је Рашковић Ивић.

Како наводи, уверена је да ће помоћ од Русије затражити председник Републике Српске Милорад Додик, „који је свестан да се предложеном резолуцијом српски народ баца на колена, а Србија и Српска лишавају будућности“, навела је Рашковић Ивић.

Она је оценила да је данашње излагање премијера Александра Вучића „наставак кукавичке политике подређивања српских националних и државних интереса интересима Запада зарад личне користи и опстанка на власти“.

„Председник Владе изнео је трагикомичном, квазипатриотском реториком да се Влада ‘хладне главе’ определила за наставак дијалога у Бриселу о успостављању независног Косова, одлазак председника Владе у Сребреницу и пасивно, млако и бездушно реаговање на предлог резолуције СБ УН о Сребреници, без предлагања Русији да стави вето. Истовремено је избегавао да одговори да ли је Србија захтевала изручење Насера Орића и Рамуша Харадинаја, оптужених за тешке злочине почињене над Србима, што само потврђује да је Влада спремна да их неактивношћу и ћутањем амнестира“, навела је председница ДСС-а.

У саопштењу те странке се додаје да је једина одговорна реакција Владе на притиске Вашингтона, Берлина и Брисела, „одбијање нових уцена, заустављање процеса евроинтеграција и редефинисање односа Србије и ЕУ“.

 

 

ИЗВОР: Бета, Б92