“САЛОНСКИ УСТАША”: За министра је идеолог НДХ – мученик

  • Хрватски министар науке и образовања Паво Баришић, критикован за плагирање и малверзације, усташког идеолога Јулија Маканца је назвао “хрватским мучеником”.

 

 

Професор филозофије Јосип Таланга је то назвао “салонским усташтвом”.

Баришићев чланак “Филозофија историје Јулија Маканца”, објављен је у часопису Прилози за истраживање хрватске филозофске баштине 1992, а у њему стоји да је усташки министар образовања у режиму Анте Павелића ‘трагични јунак и жртва'”, пише недјељник Новости.

Припадник Усташког покрета и доктор филозофије Јулије Маканец одиграо је истакнуту улогу већ у првим данима НДХ, да би 1942. постао директор духовног васпитања Усташке младежи, а 1943. и министар народне просвјете НДХ. Због тога је 1945. заједно с осталим ухваћеним усташким министрима био осуђен на смрт и стрељан.

Међутим, наводи доктор филозофије Паво Баришић, данашњи министар образовања у влади Андреја Пленковића, а тадашњи директор Института за филозофију, у свом чланку из 1992, Маканчев политички рад редуковао је на тек пар реченица у којима је набројао његове функције.

Баришић је Маканчеву филозофију историје приказао на основу његових рукописа насталих након што је 1943. био именован за професора Мудрословног факултета Хрватског универзитета.

Баришић хвали Маканчеву ‘велику ерудицију’, ‘осебујан стил писања’ и ‘језичку вритуозност с којом одјева своје дубоке филозофске мисли’. Баришић наводи да свој рад пише с циљем да Маканца отме забораву и ‘укаже на судбину хрватскога интелектуалца који од почетка свијесно улази у трагичну борбу за хрватску самосталност’.

На крају пасуса у којем објашњава како је Маканец још 1935. ‘својим филозофијскоисторијским приступом потпуно освестио хрватску историју као хиљадугодишњу калварију у борби за опстанак и државност’,

Баришић закључује: ‘Десет година касније поворци хрватских мученика придружио се и сам Јулије Маканец’.

Враћајући се истој тези на крају свог чланка Баришић је, надаље, закључио да је Маканец у сфери политичке дјелатности ‘неумитним усудом историјског збивања постао трагични јунак и жртва’.

Због овог Баришићева чланка у Прилозима, професор филозофије Јосип Таланга је поднио оставку у уредништву тог часописа.

‘Дао сам оставку јер Баришић ниједном речју у том чланку није осудио чињеницу да је Маканец био идеолог НДХ’, потврдио је Новостима Таланга, редовни професор и донедавни шеф Хрватских студија.

‘То што се догађало назвао сам салонским усташтвом’, казао је Таланга.

Министар Баришић се, међутим, није огласио овим поводом, а више о овој теми објављују Новости, гласило Српског националног вијећа.

 

 

ИЗВОР: Прессрс