САД одговора распад Турске

Политика САД према Турској није тако пријатељска како се то чини на први поглед. Вашингтону је, из више разлога, угодан распад Турске на најмање три државе. Процес је, наравно, већ покренут. Турска је од стварања била противуречна држава, а најважнији фактор дестабилизације створен је стицањем аутономије Курда у Ираку, који у стварности, имају потпуни суверенитет над својом територијом.

У Турској Курди су изложени невероватном притиску и репресији, а чим се отворе још нека питања сасвим је логично очекивати хаос који ће довести до остварења «пројекта Курдистана и у Турској». Подсетимо, да сваки хаос, па и у савезничкој држави одговара Американцима.

Једини ко може да спасе Турску је војска. Она по турским законима има право да се умеша у политички живот земље, ако влада крене ка реализацији радикалног исламизма.

Русија има задатак да спречи од стране Англосаксонаца стварање на тзв. турском фронту антируске балтичко-црноморско-каспијске дуге, те зато има задатак да од Курда направити пријатеље.

Другим речима, могуће је да подржи стварање независног Курдистана.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи