РУСКИ МЕДИЈИ: СКАНДАЛ ОКО ШЕШЕЉА ОЈАЧАЋЕ ПРОРУСКУ ПОЗИЦИЈУ СРБИЈЕ

ЈУРИЈ БОГДАНОВ / МАРИНА БАЛТАЧЕВА
Позиција у којој се нашао бивши Шешељев сарадник, председник Николић, може изазвати сукоб са ЕУ и стимулисати проруске снаге

Шеф Српске радикалне странке Војислав Шешељ одбио је захтев Међународног трибунала за бившу Југославију да се врати у Хаг. „Нека полиција дође. Мене ухапсити неће бити лако”, цитирале су Шешељеву изјаву РИА Новости.
Узгред, Шешељ је оптужио свог бившег сарадника у Српској радикалној странци, а сада председника државе Томислава Николића, да управо он стоји иза одлуке Хашког трибунала. Шешељ је изјавио новинарима: „Ја знам да иза овога стоји режим у Београду, они се мене плаше, јер је рејтинг радикала виши од 20 одсто. Што ме више прогоне, тиме сам ја јачи”, преноси ТАСС.
Како преноси агенција Ројтерс, Међународни трибунал за бившу Југославију повукао је одлуку о ослобађању Шешеља из хуманитарних разлога. У решењу суда стоји да је Шешељ прекршио услове условне слободе, рекавши да се неће вратити у затвор. Лидер српских националиста мора да се врати у Хаг како би присуствовао расправи о повреди услова ранијег ослобођења.
„ОТПАДНИК” ПРЕД ИЗБОРОМ
Судска одлука законски обавезује руководство Србије да ухапси политичара. Али, изузетно је важно да је садашњи председник Николић до 2008. не само био у Српској радикалној странци, већ је био заменик Шешеља и, као што наводе српски медији, један од најбољих пријатеља лидера радикала.
Разлог за излазак Николића из странке било је гласање у Скупштини о Споразуму о стабилности и придруживању са Европском унијом: Николић је био за, припадници његове странке – жестоко против. Након одласка из редова радикала Николић је основао сопствену Српску напредну странку, из које се 2012. успешно кандидовао за председника. Имајте на уму да се, упркос оријентацији напредњака да се придруже ЕУ, странка сматра умерено националистичком и оријентисана је ка патриотском бирачком телу. Стога, без обзира на то колико је Шешељ критиковао „отпадника” Николића, овај, мало вероватно, може лаког срца да преда свог бившег лидера и пријатеља Хагу.
“НЕ МОГУ ДА САКРИЈЕМ ЉУТЊУ”
Николић за сада ћути. Али је оштро реаговао премијер Србије Александар Вучић, који је назвао одлуку Хашког трибунала о повлачењу раније одлуке о ослобађању Шешеља неморалном. „Ја не могу да сакријем љутњу у вези са вестима о неморалној одлуци, коју су они донели“, ТАСС цитира изјаву Вучића. „Ако бих сада изговорио све што осећам, неко би помислио да нисам могао да суздржим бес”. Он је обећао да ће Влада Србије званично изразити свој став о „у наредним данима“.
Подсетимо, 6. новембра Хашки трибунал је саопштио да је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ привремено пуштен из притвора због лечења рака у Србији. Шездесетогодишњи Шешељ налазио се притвору од 2003. године, где је Хашки трибунал наставио основни процес о оптужбама за изазивања националне мржње и подстицање на чињење злочина над несрбима у Хрватској.
“ШЕШЕЉА НЕЋЕ ИСПОРУЧИТИ”
“О неопходности да се Шешељ врати, Срби су сазнали из поруке са званичног сајта Трибунала”, рекла је, коментаришући за Взгляд, научни сарадник Института за славистику РАН, специјалиста за Србију, Јелена Гускова. Никакав званични папир Београд није добио, напомиње експерт. „Српски званичници који су непосредно укључени у питања везана за међународни суд у Хагу већ су изјавили да такве одлуке Трибунала утичу на политичку стабилност Србије”, скреће пажњу Гускова.
Према мишљењу експерта, ако буде донета одлука да се Шешеља испоручи, постоји могућност масовних сукоба присталица овог политичара са српском полицијом. „Друга ствар, када су представници Међународног кривичног трибунала ослобађали Шешеља, никаквом враћању назад није било речи“, каже она. „Поред тога, све оптужбе против Србина остале су без доказа. Шешељ је од самог почетка говорио да се неће вратити у Хаг јер је пуштен од стране суда, без икаквих услова”.
„Теоретски, Србија може спровести одлуку Хашког трибунала. С друге стране, у последње време односи између Србије и ЕУ су се погоршали. Чак и данас, српски врх схвата да је учинио веома велике уступке, а приближавање ЕУ се није догодило. Мислим да Шешеља неће испоручити”, рекла је Гускова.
„Мислим да у блиској будућности руководство земље неће моћи да доносе било какве одлуке и да при томе покуша да избегне озбиљне сукобе на улицама“, предвиђа Гускова. „Неки српски званичници су већ изјавили да је ова одлука Хашког трибунала усмерена на дестабилизују политичке ситуације у земљи, па, чак и да се са власти одстрани. Ова одлука има за циљ дестабилизују земље”.
У Србији многи говоре о томе да је Шешељева политичка позиција постала неприхватљива за руководство земље – он наставља да јача своју политичку странку, често држи митинге и активан је у политичком животу, примећује Гускова.
ИЗМЕЂУ БРИСЕЛА И МОСКВЕ
На тај начин, Николићев режим се налази у пат-позицији: с једне стране је више него вероватан гнев јавности, с друге, очекиван притисак Европске уније, у коју никако не успевају да се интегришу. У том смислу, логично ће бити јачање традиционално проруског настројења, што Москва може да искористи.
„Садашњи режим у Србији не може се назвати проруским. Напротив, са великом увереношћу њега је могуће назвати прозападним, који сигурно иде евроатлантским путем – с обзиром да на Београд монструозан притисак врше САД и ЕУ. Али српски народ је толико русофилски настројен да Влада једноставно не може спровести антируску политику”, рекла је научни сарадник Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Ана Филимонова.
Наравно, приметила је она, Москва се неће мешати у политичке процесе између Београда, Шешеља и Хашког трибунала. Али, додаје Филимонова, „руски званичници на највишем међународном нивоу, укључујући Савет безбедности УН, су у више наврата подсећали да је Шешељ тек тако затворен скоро 12 година”. При чему, додаје Филимонова, „за све те године Хашки трибунал није могао да доведе процес до краја”. „Шешеља не треба враћати тамо. Познато је да српски политичар има рак. Штавише, он имао две метастазе на јетри”, каже саговорница. Дакле, Москва, иако се „не меша у процес”, апсолутно може апеловати како са правне стране питања, тако и са хуманитарне стране.
Превео СРЂАН ЂОРЂЕВИЋ

 

ИЗВОР: Взгляд и standard.rs