РУСКИ АМБАСАДОР УБИЈЕН У ТУРСКОЈ: Објављен тренутак убиства

Градоначелник Анкаре: Циљ напада на руског амбасадора – посвађати Русију и Турску

Према подацима турског листа Hurriyet, Андреј Карлов је дошао на изложбу без обезбеђења.

 

 

ubistov-ruskog-ambasadora

 

 

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Москва атентат на Андреја Карлова квалификује као терористички напад.

Нападач је испалио 11 хитаца у руског амбасадора, саопштава руска телевизија Лајф.

Наводни убица амбасадора се зове Мевлут Мерт Атлинтас. Он је рођен 1994. године и завршио је полицијску школу у Измиру.

Он је узвикнуо „Ово је за невино убијене жртве“, после чега је са леђа запуцао у амбасадора! Мотив нападача је непознат, али је наведено да је узвикнуо: „Ово је за Алеп!“ Турски медији јављају и да је троје људи рањено у нападу на амбасадора.

До напада је дошло на изложби под називом „Русија очима Турака“, преноси Спутњик. Очевици су саопштили да се ради о атентату. Наоружани човек је Карлову пуцао са леђа, док је он завршавао говор на отварању изложбе.

Након пуцњаве, амбасадор је пао. Карлов је хоспитализован са тешким ранама. Специјалне јединице окружиле су објекат и кварт у потрази за нападачем!

Репортер „Хуријета“, који се налазио на лицу места у тренутку напада, рекао је да су присутни на изложби панично почели да беже након што су се зачули први пуцњи. Нападач је наводно прво пуцао у ваздух, како би му се рашчистио видик, а затим пуцао у леђа Карлову, с обзиром да је стајао иза амбасадора у тренутку његовог говора.

Специјалне снаге турске полиције опколиле су зграду, у којој према речима сведока, и даље спорадично одзвањају пуцњи, наводи „Хуријет“.

Према незваничним информацијама, нападач је извикнуо: „Ово је за Алеп!“ и пуцао у амбасадора. Огласила се и портпаролка руског МИнистарства спољних послова Марија Захарова, која је потврдила да се амбасадор Карлов налази у тешком стању.

РТ је, с друге стране, известио да је мушкарац обучен у одело са краватом пре него што је запуцао викнуо „Алаху акбар“ (Бог је велики). Такође се наводи да је изговорио и неколико речи на руском.

– Непозната особа запуцала је на јавном догађају у Анкари. у том инциденту тешко је рањен и амбасадор Турске у Анкари, који је убрзо примљен у локалну болницу – рекла је Захарова.

Турски и руски медији наводе како је нападач пре него што је пуцао на руског амбасадора, испалио неколико хитаца у ваздух.

На лице места убрзо је стигао и министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу.

 

 

 

ИЗВОР: Медији