РУСКИ АМБАСАДОР У ЗАГРЕБУ ЗАПРЕТИО ХРВАТИМА!

  • „Наравно, санкције ће се завршити за годину или две, а Русија ће тада постављати наруџбе за куповину роба, али процјењујући ко се како понашао у време санкција. А у том случају Хрватска неће добро проћи.“
  • Годину сам дана овде и покушавао сам десет министара позвати у Русију, на форуме, конференције… Нико од њих није посетио Русију.

 

 

Поштујемо хрватски избор за НАТО и ЕУ, али то чланство не смије бити препрека за развијање односа с Русијом. То би одговарало и вама и нама, изјавио је Анвар Азимов амбасадор Русије у Хрватској.

О томе какве односе Русија има са Србијом а какве са Хрватском Азимов каже да његова земља поштује спољну политику Хрватске, и жели да „реше све билатералне проблеме са својим комшијама“.

Не мешамо се, но истовремено молимо хрватско вођство да пронађе реалистична решења. Балкан је битан и Русији и САД-у и ЕУ, и желимо имати добре односе са свима, но боље развијене односе имамо са Србијом. У сваком случају, не желимо да Хрватска посматра Русију кроз призму наших односа са Србијом“, рекао је Азимов.

Он истиче да му је дивно како Хрвати воле своју земљу.

„Дивим се томе, но истовремено једна од мојих негативних импресија јесте ваша велика зависност у спољној политици од Запада. Годину сам дана овде и покушавао сам десет министара позвати у Русију, на форуме, конференције… Нико од њих није посетио Русију. Дајемо политичке сигнале, ми не желимо извући Хрватску из ЕУ и НАТО, али истовремено Русија може надопунити оно што вам недостаје. Хрватске мандарине, крушке, риба… Све то долази на руско тржиште, али кроз треће земље, и они на томе зарађују, а не ви“, каже Азимов и додаје:

„Наравно, санкције ће се завршити за годину или две, а Русија ће тада постављати наруџбе за куповину роба, али процјењујући ко се како понашао у време санкција. А у том случају Хрватска неће добро проћи.“

 

 

 

ИЗВОР: Вечерњи