РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА забринута због несметаног пропагирања опасних идеја

Чапљин: Запад намеће штетну идеју верског неутралитета државе

 

ШЕФ Одељења Синода РПЦ за односе цркве и друштва протојереј Всеволод Чапљин позвао је на борбу против пропагирања опасних верских идеја, наводи агенција Интерфакс.

„Верски живот човека се не сме толико формализовати да не сме да се помоли код куће. Али, делатност нерегистрованих верских или квази-верских структура које не чине ни организацију ни групу, која се данас одвија чак и на пијацама, извор је стварне опасности“ – изјавио је свештеник на слушањима у Друштвеној комори Русије.

„Ми одлично знамо како се на тим местима обавља квази-верски рад, заправо обрада људи“ – истакао је он.

По речима представника РПЦ, неке норме међународног права и одлуке Европског суда за људска права подразумевају да се верска делатност може обављати ван верске организације, без регистрације. Он је позвао да се размисли да ли је Русија исправно поступила када је одлучила да не ограничи или забрани ту делатност „за љубав нашим западним критичарима“.

Поред тога, сматра свештеник, потребно је ограничити пропаганду деструктивних верских и верско-друштвених идеја.

„Наше колеге из западних земаља покушавају да нам натуре идеју верског неутралитета државе садржану у појединим одлукама Европског суда за људска права. Мора се приметити да та идеја слаби државу и друштво. Држава и друштво имају право да одлучују које идеје могу да се пропагирају, а које не“ – исткао је он.

Отац Всеволод је такође позвао да се онемогући анонимност на Интернету, која је, по његовом мишљењу, узрок што Мрежа постаје „расадник опасних идеја и катализатор опасних радњи“.

 

ИЗВОР: Факти