РУСИЈА НАПАДА МОНОПОЛ САД У РАТУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

Русија ће предложити Савету безбедности УН да се организује координисана борба против тероризма, уз сагласност држава у којима би се акције спроводиле.

У руском нацрту резолуције, у који је АП имао увид, позивају се државе да „координишу своје активности уз сагласност држава на чијим се територијама те активности спроводе“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је на састанку с министрима спољних послова светских сила изјавио да је Русија спремна да „створи канале комуникације како би се осигурала максимално ефикасна борба“, наводећи да Иран, Русија, Саудијска Арабија, Турска, Египат, Јордан, Катар, САД, па чак и Кина, имају важне улоге у решавању сукоба у Сирији.

„Ми тражимо колективно договорен приступ уз подршку Савета безбедности“, рекао је Лавров.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да су САД спремне да подрже руске акције у Сирији, ако су оне усмерене на Исламску државу и Ал Каиду, уз обећање да ће коалиција коју предводе САД у борби против исламских екстремиста појачати своје деловање.

САД су, према његовим речима, спремне да с Русијом преговарају о две ваздушне кампање што је пре могуће, „можда чак и сутра“.

Сиријски министар спољних послова Валид ел Моалем изјавио је да његова земља снажно подржава најновије деловање Русије, док је ваздушне ударе Француске и других земаља у Сирији, који нису у договору с његовом владом, назвао „флагрантним кршењем“ међународног права.

Министар спољних послова Француске Лорен Фабијус изјавио је да је његова земља спремна да сарађује с Русијом и другим земљама у борби против Исламске државе у Сирији, али уз три услова – окончање насиља против цивила, да буде потпуно јасно против кога се боре и одлазак преседника Башара ел Асада. Незадовољан великим поделама око сиријске кризе у Савету безбедности УН, у којем су Русија и Кина користиле право вета да блокирају неколико предлога, Фабијус је то тело назвао „саветом импотенције“.

Шеф иранске дипломатије Џавад Зарид оценио је да америчка коалиција „не успева да оствари циљеве“.

Амбасадор Саудијске Арабије у УН Абдалах ел Муалими оптужио је Русију да је у ваздушним нападима гађала подручја на којима нема припадника Исламске државе и да је било “ много невиних жртава“, тражећи да одмах прекине нападе.

Шеф британске дипломатије Филип Хамонд изјавио је да његова земља поздравља акције Русије, али је истакао да је веома важно да Русија може да потврди да мета војне акције није сиријска умерена опозиција. Такође је позвао Москву да искористи свој утицај  на Сирију како би престала да користи експлозивни бурад и хемијско оружје против цивила.

 

 

 

ИЗВОР: Б92