РУСИЈА НА МАЛА ВРАТА БАЛКАНА: Ево шта је Путинова партија потписала са партијама из Србије, БИХ, Македоније, ЦГ и Бугарске

  • Јединствена Русија потписала је Декларацију о сарадњи с представницима политичких партија из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Бугарске.

 

Тим документом се потписници залажу за стварање војно неутралне територије на Балкану.

Потписници Декларације указују да у оквиру “смањења међународне напетости”, посебан значај за Југоисточну Европу представља развој иницијативе “низа балканских политичара о формирању територије суверених неутралних држава у којој би биле Србија, Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина”, наводи се на сајту ЈР.

“Тај пројекат има за циљ да постане стратешка регионална доктрина и да у будућности буде инкорпорирана у општеевропска разматрања нове континенталне архитектуре безбедности”, навела је ЈР.

У саопштењу се каже да потписници Декларације, разматрајући актуелне проблеме балканске и општеевропске безбедности, истичу неопходност тражења заједничких “ванблоковских решења”.

У Декларацији се истиче интерес ка развоју сарадње балканских земаља са земљама Евроазијског економског савеза (ЕАЕС), као и ширење мулитиратералне сарадње у трговинско-економској, финансијској, енергетској и другим сферама, навела је ЈР.

Како се наводи на сајту ЈР, Декларацију је са руске стране потписао високи функционер Сергеј Железњак на маргинама 15. Конгреса партије у Москви.

У саопштењу се не наводи ко је потписао декларацију из балканског региона.

Железњак је новинарима рекао да за Русију балкански регион “има огромни историјски значај”, навела је ЈР.

 

 

ИЗВОР: Бета