РУСИЈА И ЕВРОПА СЛАВЕ: Летелице на корак до Марса

  • После седам месеци заједничког путовања, две ЕxоМарс летелице коначно су се раздвојиле, три дана пре него што дођу до своје коначне дестинације – Црвене планете.

 

 

ehomars-letelica

Танјуг / ESA/D. Ducros via AP

 

Летелице које су дело руске и европске свемирске агенције, заједно су лансиране у марту, али сада је свака од њих самостално кренула у своју мисију. Једна ће тражити знакове живота у атмосфери Марса, док друга треба да се спусти на површину Црвене планете, ако је могуће, у једном комаду.

То је део прве фазе ЕxоМарс мисије, заједничког пројекта Европске свемирске агенције и Руске федералне свемирске агенције, чији је циљ одговор на питање – да ли је икад било живота у атмосфери или на површини Марса и да ли је још увек тамо.

Летелица која ће испитивати атмосферу зове се Trace Gas Orbiter, а лендер носи назив “Schiaparelli”.

Након раздвајања, ТГО ће променити курс и кренути ка орбити Марса, док ће “Schiaparelli” у среду покушати да се спусти на његову површину.

То није лак задатак, јер Марс има мање густу атмосферу од Земљине, па пружа мањи отпор потребан за успоравање летелице. Ипак, овај лендер у облику купе опремљен је многим падобранима, заштитним јастуцима и топлотним штитом, који би требало да му помогну да се безбедно спусти.

Након што се раздвоји од орбитера, лендер ће почети да се ротира око своје осе, што би требало да му помогне да буде стабилан у наредна три дана. Након што се раздвоји од ТГО, ући ће у стање хибернације, како би сачувао енергију за спуштање.

Сва пажња агенција Русије и Европе тренутно је усмерена на лендер, јер је његов једини посао безбедно спуштање. Када слети, послаће на Земљу податке о проласку кроз атмосферу и условима на тлу, а онда ће у наредних неколико дана вероватно остати без енергије.

“Schiaparelli” има улогу да демонстрира нови начин слетања на Марс, што је важно за другу фазу ЕxоМарс мисије, у оквиру које ће ове агенције покушати да спусте ровер на Црвену планету.

Друга фаза је била заказана за 2018. годину, али је због техничких проблема, лансирање померено за 2020.

 

 

 

 

ИЗВОР: theverge.com, Б92