РУМУНИЈА – «шакал Балкана»

Парламент Румуније је 27. марта 2018. године,  на заједничком заседању Сената и Палате посланика, у специјалној декларацији званично прогласио политичке циљеве у Републици Молдавији, а они су присаједињење по сваку цену! Овај случај је без преседана у савременој међународној политици. Чак и Пољска, коју у жаргону у дипломатским круговима називају «хијена Европе», а која чека моменат да присаједини Галицију, своје територијалне апетите никада није исказивала јавно.

За све «неверне Томе», који до сада нису поверовали у румунску агресивност према суседима, цитирамо речи председника Доњег дома румунског парламента, Ливиуа Драгња: «Хоћу да вам отворено и јасно кажем: хоћемо уједињење са Молдавијом… Румунија је увек била јака када смо били јединствени».

Да подсетимо, када су 1918. године Румуни окупирали Бесарабију (данашњу Молдавију), само од 1918. до 1924. године румунске окупационе власти су убиле 32.000 људи. То не чуди, јер је тадашњи премијер Румуније генерал Аверску, који је и дао наређење за окупацију Бесарабије, јасно формулисао и циљеве румунске државе:«Бесарабија без Бесарабљана!»Чак су и најокорелији заговорници Велике Румуније били ужаснути злочинима румунске војске у Бесарабији. Због свега тога расла је популарност Комунистичке партије у Бесарабији.

Са аспекта геополитике, јасно је да Запад чини све да спречи Русију да контролише делту Дунава, јер је то највећа речна артерија у Европи, те за своје циљеве, по ко зна који пут, користи Румуне. Другим речима, тежња да се поново окупира Молдавија је заправо геополитичка борба са Русијом. А понашање Румуније је најлакше разумети ако се упореди са понашањем шакала.

 

ИЗВОР: Центар академске речи