Ридли Скот: Ако упутимо изазов ванземаљцима – претвориће нас у прах за три секунде

КРАЈЕМ МАЈА ЋЕ СЕ ПОЈАВИТИ ЊЕГОВ НОВИ ФИЛМ „ОСМИ ПУТНИК – ЗАВЕТ“

 

 

                                                                Ридли Скот

 

 

 

 

  • „Свака форма ванземаљског живота, која је довољно развијена да стигне до Земље, сигурно би располагала веома моћним интелектом и била би агресивна према човечанству“
  • „У нашој галаксији постоји најмање 100-200 цивилизација разумних бића. Успостављање контакта са њима биће почетак краја људске цивилизације“
  • Сет ШОСТАК, водећи астроном Института за трагање за ванземаљским цивилизацијама (SETI): Скотова тврдња о 200-300 ванземаљских цивилизација нема никакву научну заснованост. Ако ванземаљци стигну до нас – то ће значити да су на много вишем технолошком нивоу. А ако буду агресивни, човечанство ће имати две могућности – да се потчини или да покуша да се сакрије…

 

 

СЛАВНИ филмски режисер Ридли Скот изјавио је да је наша галаксија насељена стотинама видова различитих разумних бића.

Истовремено је – како је пренео Live Science – упозорио да није нимало сигурно да би се наш сусрет са неким од видова ванземаљског разума завршио срећно по човечанство:

„Свака форма ванземаљског живота, која је довољно развијена да стигне до Земље, сигурно би располагала веома моћним интелектом и била би агресивна према човечанству. Ако неко буде толико глуп да им упути изазов – дошљаци ће нас претворити у прах за три секундe“.

Скот је направио једну од најуспешнијих и најпопуларнијих филмова о ванземаљском разуму и свемирским дошљацима „Осми путник“ и његов приквел „Прометеј“.

Оба су у своје време били блокбастери и изазвали су спорења – како човечанство треба да се држи приликом суочавања да другим и другачијим формама живота и какве претње би то донело нашој цивилизацији.

Крајем маја ће се појавити наставак „Прометеја“ – филм „Осми путник: Завет“.

Скот је изразио увереност да у нашој галаксији постоји најмање 100-200 цивилизација разумних бића.

Он упозорава да ће успостављање контакта са њима бити почетак краја људске цивилизације.

Неки научници су већ негативно одреаговали на ове Скотове оцене и упозорења.

Сет Шостак (Seth Shostak), водећи астроном Института за трагање за ванземаљским цивилизацијама (SETI), изјавио је да Скотова тврдња о 200-300 ванземаљских цивилизација нема никакву научну заснованост.

Он је навео да у Млечном путу постоји око билион планета на којима је могао да се појави живот са каснијом појавом разума:

„Број планета на којима може бити разумног живота може бити и нула и хиљада и милијарда. Ми то не знамо. А не знамо ни када су се на њима појавила наша браћа по разуму и колико су постајала или још постоје“.

Шостак подсећа да је човечанство тек пре 70 година успело да емитује моћне радио-сигнале, а за то време су само на планетама које су најближе нашем Сунчевом систему могли „чути“ те сигнале.

Он је уверен да ванземаљци тешко да би били заинтересовани за наша природна богатства јер би им било простије да их експлоатишу на астероидима и ненасељеним планетама око своје звезде…

Шостак је сагласан са Скотом: ако ванземаљци стигну до нас – то ће значити да су на много вишем технолошком нивоу. А ако буду агресивни, човечанство ће имати две могућности – да се потчини или да покуша да се сакрије…

 

 

 

ИЗВОР: Факти